wall street býk dievčaReuters
StoryEditor

Najväčšia ekonomika sveta spomalila. Spojené štáty podali najslabší výkon za tri roky

28.04.2017, 19:14
Autor:
ČTKČTK
Americká ekonomika spomalila v prvom štvrťroku rast na 0,7 percenta z tempa 2,1 percenta v predchádzajúcom kvartáli. Bol to jej najslabší výkon za tri roky.

Piatkový rýchly odhad ministerstva obchodu USA potvrdil trend veľmi slabých začiatkov roka, ktorý je zrejmý niekoľko posledných rokov a americkí vládni štatistici ho sľúbili riešiť.

Výrazné spomalenie sa všeobecne očakávalo. Ekonómovia podľa ankety agentúry Reuters odhadovali v priemere spomalenie rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na 1,2 percenta a niektorí predpokladali len nepatrný prírastok.

Spomalenie bolo predovšetkým dôsledkom výrazného útlmu spotrebných výdavkov, ktoré stúpli len o 0,3 percenta po tempe 3,5 percenta na konci minulého roka. Bol to najslabší rast výdavkov za viac ako sedem rokov. Podľa analytikov to sčasti odrážalo nezvyčajne teplú zimu, vďaka ktorej sa prudko znížili výdavky za platby účtov za elektrinu, teplo a plyn.

Ekonómovia predpokladajú, že útlm začiatku roka bude len dočasný. Podľa agentúry AP odhadujú v tomto štvrťroku oživenie rastu na najmenej tri percentá.

Analytici poukazujú na to, že čísla za prvý štvrťrok príliš nezodpovedajú hospodárskej realite, ako sa odráža v množstve iných údajov. Trh práce je v stave blízkom plnej zamestnanosti a spotrebiteľská dôvera je na mnohoročných maximách. Vládni štatistici už skôr oznámili, že pracujú na zlepšení sezónnej úpravy dát za prvý štvrťrok, ktoré sú systematicky zavádzajúce.

Piatkové údaje sú výzvou aj pre nového prezidenta Donalda Trumpa, ktorý nastúpil ku koncu januára a v predvolebnej kampani sľuboval zvýšiť priemerné tempo ekonomického rastu na dvojnásobok z priemeru 2,1 percenta za osem rokov vlády jeho predchodcu Baracka Obamu.

Ekonomika za Obamu zaznamenala najslabšie oživovanie z recesie v období po druhej svetovej vojne. Trump potrebuje ekonomiku výrazne urýchliť aj preto, že jeho plány rozsiahleho zníženia daní predpokladajú, že veľká časť stratených rozpočtových príjmov bude nahradená vďaka silnejšiemu rastu ekonomiky.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 03 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:11