Reuters
StoryEditor

V Kalifornii vo veľkom pestujú marihuanu. Aj na úkor zeleniny a viniča

29.04.2017, 09:29
Autor:
TASRTASR
V biznise sa točia miliardy.

Údolie Salinas pozdĺž rovnomennej rieky v americkom štáte Kalifornia je pre pestovanie obrovského množstva šalátu prezývané "šalátová misa národa". Šalát však čoraz viac vytláča iná rastlina – v údolí vyrastá jedna z najväčších legálnych marihuanových fariem na svete.

"Toto rozsiahle a úrodné údolie je často nazývané 'šalátovou misou národa', lebo tam rastú nespočetné hlávky šalátu. Teraz však kalifornský marihuanový priemysel tvrdí, že má pre údolie nový slogan: konopné vedro Ameriky," napísal denník The New York Times.

Neskrývajú sa

Kým donedávna pestovali v Kalifornii konopu na malých políčkach skrytých pred očami zvedavcov medzi poľami zeleniny, v poslednom roku sa pestovanie tejto rastliny stalo doslova priemyselným odvetvím, ktoré sa už neskrýva. Desiatky marihuanových podnikateľov tam skúpili opustené poľnohospodárske skleníky.

"Stodeväťdesiat štvorcových kilometrov polí je posypaných skleníkmi, ktoré vydávajú prenikavú vôňu tisícok rastlín marihuany. Robotníci, ktorí trávili doteraz svoj pracovný život staraním sa napríklad o kríčky malín, teraz sedia v radoch a opatrne ostrihávajú listy z pozbieraných pupeňov konopy," uviedli The New York Times.

Skleníky rastú

Do budúceho roka má v údolí vyrásť ešte niekoľko nových skleníkov a podľa denníka bude potom táto farma jednou z najväčších legálnych marihuanových fariem na svete.

Šalát nie je jediná plodina, ktorá ustupuje konopiam. Na sever od údolia Salinas sa nachádza oblasť Mendocino, známa produkciou vína. Investori tam teraz prerábajú bývalú známu vináreň na spracovateľské centrum konopy.

"Priestory sú veľmi, veľmi magické. To, čo potrebujete na víno, je to isté, čo potrebujete pre konopu – tmavé, suché a chladné miesta," povedal pre kalifornské noviny Sacramento Bee Michael Steinmetz, riaditeľ firmy Flow Kana, ktorá centrum stavia.

Miliardový biznis

Centrum bude spracovávať a baliť konopu od miestnych pestovateľov a dodávať ju distribútorom. Naplno otvorené a fungujúce má byť do jesenného zberu úrody.

Vlani dosiahol v USA obchod s marihuanou hodnotu 6,6 miliardy dolárov, z toho za 4,7 miliardy sa predala marihuana na medicínske a za 1,9 miliardy marihuana na rekreačné účely. Podľa spoločnosti New Frontier, zaoberajúcej sa analýzou marihuanového priemyslu, prekoná do roku 2025 tento obchod 24 miliárd dolárov ročne.

Používanie marihuany na rekreačné účely je povolené v hlavnom meste Washington a v ôsmich štátoch USA. Na lekárske účely ju používajú v 29 štátoch.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:10