StoryEditor

Zákaz sociálneho dampingu. Premiér Fico predstavil novinky pre Zákonník práce

01.05.2017, 11:40
Autor:
TASRTASR
Pracovná sila zo zahraničia by mala mať po novom rovnaké podmienky a rovnaký plat ako zamestnanec zo Slovenska.

Opatrenie v podobe zákazu sociálneho dampingu chce vláda SR zakotviť do Zákonníka práce, informoval o tom dnes v Žiline na podujatí Konfederácie odborových zväzov (KOZ) premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Dnes je Slovensko krajinou, ktorá má akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a je tu tlak zamestnávateľov na dovoz lacnej pracovnej sily zo zahraničia a my nemôžeme dovoliť, aby lacná pracovná sila vytláčala našich ľudí," uviedol Fico. Preto podľa neho vláda dá do Zákonníka práce zákaz sociálneho dampingu, čo bude znamenať, že ak aj bude dovezený zamestnanec zo zahraničia, musí mu dať zamestnávateľ také isté podmienky a taký istý plat. "Pretože v opačnom prípade budú naši ľudia neatraktívni pre našich slovenských zamestnávateľov," podotkol.

Ďalším opatrením je podľa neho inštitút preddôchodku. Ten sa dotýka ľudí, ktorí prídu o zamestnanie krátko pred nadobudnutím dôchodkového veku, alebo ľudí, ktorí chcú ísť skôr do dôchodku, prípadne pracovníkov, ktorí majú zamestnanie, kde nemôžu pracovať až do 62. veku života. "Tu chceme v kombinácii s takzvaným tretím pilierom zatraktívniť možnosť takého odchodu. V praxi to bude znamenať, že títo ľudia neprídu o časť dôchodku," doplnil Fico s tým, že na opatrení bude vláda pracovať s odbormi a v krátkom čase ho podobne ako pri inštitúte minimálneho dôchodku zakotví do príslušných právnych predpisov.

Inštitút preddôchodku sa podľa predsedu vlády SR bude dotýkať ľudí, ktorí sú v treťom pilieri. "Chceme, aby do neho prispieval aj štát, aj zamestnávatelia. Ide o model, na ktorom teraz pracuje ministerstvo práce," dodal.

Aktivita v podobe inštitútu preddôchodku, ako poznamenal prezident KOZ Jozef Kollár, vychádzala práve zo strany odborov. "To nie sú iba ľudia, ktorí sú prepustení dva roky pred dôchodkom, ale máme veľa profesií, ktoré pri zvyšovaní veku odchodu do dôchodku nie sú schopné a nevládzu prácu robiť. Jednoducho sú na ňu naučení a iné ani robiť nevedia," vysvetlil s tým, že ide napríklad o tavičov.

Odborári v tejto súvislosti podľa Kollára vidia aj viac foriem, nielen sa naviazať na tretí pilier. "Je možné ešte rokovať so zamestnávateľmi, aby boli nejaké možnosti na to, aby tento človek mohol odísť do dôchodku. V každom prípade však treba tretí pilier zatraktívniť, pretože v súčasnosti, keď aj zamestnávateľ do neho prispieva, tak sa mu to zdaňuje, zodvodňuje a to je, si myslím, nie najlepšia cesta, aby ľudia do tretieho piliera vstupovali," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-16 08:15:06 - Feat.: - Title: Kontrolný deň premiéra Fica na rezorte diplomacie 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 11:47:28 - Feat.: - Title: SaS kritizuje Dolinkovej rezort za nečinnosť, niektoré zámery Fica však víta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:08