pinterest
StoryEditor

Roboti prispejú k zániku čisto mužských povolaní. Ženské profesie naopak posilnia

09.05.2017, 17:00
Technologický pokrok vždy mal a bude mať svojich víťazov a porazených.

Medzi tých druhých by sa v blízkej budúcnosti mohla nechtiac zaradiť bezmála tretina pracujúcich mužov, ktorí sú zamestnaní na stavbách ako strojári alebo vodiči. Na vzostupe naopak budú teraz typicky ženské povolania.

Oxfordskí vedci Carl B. Frey a Michael Osborne sa nedávno pokúsili odhadnúť, ktoré povolania budú v budúcnosti najviac ohrozené masívne nastupujúcou automatizáciou a robotikou. Celkom prekvapivo sú medzi nimi mechanici, strojárski a montážni robotníci, vodiči, skladníci, účtovní alebo administratívni pracovníci.

K podobným záverom došli aj analýzy dvoch známych konzultačných firiem. McKinsey&Comp. navyše varuje pred úbytkom pracovných miest pre zamestnancov spracovávajúcich potraviny, naopak štúdia PWC vážne ohrozenie pracovníkov v potravinárskom priemysle nepredikuje. Ani jedna z analýz napodiv medzi najohrozenejšie skupiny neradí administratívne povolania.

Všetky tri zdroje sa však zhodujú, že robotizácia pripraví o prácu množstvo zamestnancov vykonávajúcich dnes predvídateľnú, či dokonca rutinnú manuálnu činnosť.

Nie všetci ale majú dôvod na obavy. Povolania, ktoré možno ťažko nahradiť robotom, možno rozdeliť do dvoch skupín.

Kreativita a ľudskosť

Prvá z nich stavia väčšinou na vysokoškolskom vzdelaní, vysokej inteligencii či kreativite (manažéri, inžinieri, analytici, vedci, konzultanti, lekári, právnici, novinári či umelci). Druhá na medziľudských vzťahoch, starostlivosť o potrebných, empatii a schopnosti vyjednávať (učitelia, ale aj pomocní pedagogickí pracovníci, sociálni pracovníci, opatrovatelia, pomocní zamestnanci v zdravotníctve alebo i niektorí predajcovia).

Spomínané štúdie predpokladajú, že voči robotizácii budú zo všetkých najviac imúnni sociálni pracovníci starajúci sa o mentálne postihnutých či závislých na drogách.

Budú ale určite vznikať aj úplne nové povolania. Aj tie budú ale pravdepodobne oceňovať buď komplexné a kreatívne abstraktné myslenie, alebo osobný medziľudský kontakt (teda oblasť, ktorá je dnes väčšinou chápaná ako skôr ženská doména).

Čo z toho vyplýva? Robotizácia a automatizácia so sebou prinesie tiež nutnosť odbúravať zažité rodové stereotypy. Zanikať budú často takmer čisto mužské povolania, porastú naopak sektory, v ktorých dnes dominujú ženy (predovšetkým vzdelávanie, opatrovateľské a sociálne služby).

Súmrak stereotypov

Medzi strojárskymi robotníkmi, vodičmi či pracovníkmi na stavbách je dnes vyše 95 percent mužov, ktorí tvoria okolo 30 percent pracujúcej mužskej populácie. Títo muži sa ťažko uplatnia ako softvéroví inžinieri, a budú teda musieť zabrúsiť do neznámych vôd, o ktorých sa dnes dosť možno domnievajú, že "sú akurát tak pre ženské".

Aj ženy budú samozrejme automatizáciou ohrozené. Napríklad medzi montážnymi robotníkmi je žien viac ako polovica a medzi administratívnymi pracovníkmi je ich skoro 90 percent. Tieto ženy však nebudú čeliť bariére spoločenského stereotypu, ktorý by ich odrádzal nájsť si iné "ženské" povolania.

Pracujúci muži bez vysokej kvalifikácie sú jednou z demografických skupín, ktorá bude očakávanou vlnou robotizácie a automatizácie ohrozená najviac.

Riešením je zatraktívniť opatrovateľské profesie pre mužov. Zvýšiť smiešne nízke platy učiteľov, zdravotných sestier či opatrovateľov a snažiť sa zvyšovať ich spoločenskú prestíž. Vychovávať v školách chlapcov k tomu, že byť učiteľom v škôlke je skvelé zamestnanie aj pre mužov. A hlavne, prestať vo verejnej debate vzdychať nad tým, že muži už dnes vôbec nie sú muži.

01 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 04 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:13