Ivan Švejna a Béla BugárTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Švejna: Zákon o dlhovej brzde je dobrý, ale môžeme ho ešte vylepšiť

12.05.2017, 10:00
Autor:
TASRTASR

Zákon o dlhovej brzde je dobrý a za roky svojho fungovania pomohol slovenskej ekonomike. Pri súčasnej diskusii o jeho úprave preto ide o to, ako ho vylepšiť, nie zrušiť či oslabiť. V relácii Fakty a argumenty v Tablet.tv to vyhlásil podpredseda koaličného Mosta-Híd Ivan Švejna.

"Určite by som nebol za to, aby akákoľvek debata bola o tom, aby sme nejakým spôsobom zrušili alebo zásadne obmedzili ten zákon. Pretože ten zákon je skutočne dobrý a myslím si, že pomohol ekonomike," konštatoval. Pripomenul, že bol pri jeho tvorbe aj schvaľovaní v parlamente, kde ho podporila veľká väčšina snemovne.

Diskusia o tom, ako zákon obmedzujúci výšku dlhu na Slovensku vylepšiť, má byť podľa neho odborná, nie politická. Preto by sa ani nemala viesť verejne, cez médiá, ale na expertnej úrovni. "Sú odborníci, ktorí hovoria, že ten zákon sa dá v niektorých detailoch zmeniť. Môžeme hovoriť o predzásobovaní, o metodológii, čo sa má a čo nemá započítavať. Tu nejde o to, aby sa to zrušilo," zdôraznil Švejna.

Technickému vylepšeniu zákona sa podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého nikto rozumný nebráni, zavedenie investičnej výnimky, ako to prezentujú viacerí vládni predstavitelia, však nepovažuje za dobrý nápad. Oslabilo by to totiž fiškálnu disciplínu vlády. "Tiež som hlasoval za dlhovú brzdu a práve preto budem bojovať za to, aby sme ju udržali. Za tých päť rokov ukázala svoju funkčnosť," podčiarkol.

To, že máme dlhovú brzdu, Slovensko podľa Beblavého chráni pred nezodpovedným správaním vlády. Pre porovnanie spomenul príklad susednej Českej republiky. Kým pred finančnou krízou sme mali dlh na podobnej úrovni, okolo 28 percent HDP, v súčasnosti je to u nás viac ako 51 percent HDP, kým v ČR sú na 37 percent HDP. "Česi dlhovú brzdu potrebujú menej, lebo v sebe nájdu disciplínu. Slovensko si potrebuje tú diétu trochu naordinovať," myslí si opozičný zákonodarca.

V diskusii sa dotkli aj pripravovaného vládneho sociálneho balíka. Most-Híd v rámci neho navrhuje napríklad zvýšenie nezdaniteľnej odpočítateľnej položky pre pracujúcich. "Pokiaľ je zadanie také, že chceme, aby sa zvýšili platy zamestnancom, tak podľa nášho najlepšieho presvedčenia je to urobiť prostredníctvom zníženia daňového zaťaženia. Tým by mali ľudia viac v čistom a mohli tieto peniaze potom použiť," priblížil Švejna.

Tento návrh vníma Beblavý podľa vlastných slov zo všetkých koalíciou prezentovaných najpozitívnejšie. Podobný v minulosti tiež predkladal. "Výhoda zvýšenia nezdaniteľného minima je, že znížite dane o rovnakú sumu prakticky každému s výnimkou tých najvyšších príjmových vrstiev. Je to spravodlivé," konštatoval s tým, že by ho ešte vylepšil smerom k pracujúcim rodinám s deťmi. "Ale inak sa mi ten návrh páči a na rozdiel od niektorých ostatných nie je ani populistický," dodal.

01 - Modified: 2023-11-26 16:22:37 - Feat.: - Title: Scholzove finančné plány sa rúcajú, nemecká ekonomika naliehavo potrebuje investície. Dlhovú brzdu neobídu 02 - Modified: 2023-11-23 21:46:44 - Feat.: - Title: Berlín chce krízu riešiť dodatkovým rozpočtom s ďalšou výnimkou z dlhovej brzdy 03 - Modified: 2023-10-11 12:30:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda si bude môcť na budúci rok navýšiť pôžičiky približne o päť miliárd eur 04 - Modified: 2023-08-31 13:17:09 - Feat.: - Title: Sankcie dlhovej brzdy sa dodržiavajú skôr formálne, majú minimálne vplyvy na zníženie dlhu verejnej správy 05 - Modified: 2023-06-14 19:09:05 - Feat.: - Title: Novelu dlhovej brzdy je potrebné upraviť, potrebuje aj široký konsenzus, tvrdí rezort financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:38