Balené lahôdkové mäso vo vzduchotesnej fólii (nepočíta sa to, čo si kúpite pri pulte s lahôdkami) vám vydrží asi tri až päť dní. Nečakajte na to, kým bude zapáchať, potom môže byť už príliš neskoro. Takéto mäso totiž môže obsahovať baktériu nazývanú listeria, ktorá môže spôsobiť horúčku, bolesti svalov, hnačku a vážne komplikácie pre tehotné ženy.Flickr/Connie Ma
StoryEditor

Potravinová sebestačnosť Slovenska je rekordne nízka

18.05.2017, 11:09
Autor:
ČTKČTK
Upozornila na to Potravinárska komora Slovenska.

Slovensko nie je potravinovo sebestačné a od dosiahnutia tohto cieľa sa stále viac vzďaľuje. Upozornila na to dnes Potravinárska komora Slovenska (PKS), podľa ktorej zastúpenie domácich potravín na pultoch slovenských obchodných reťazcov neustále klesá.

Z najnovšieho prieskumu agentúry GfK Slovensko pre PKS vyplýva, že na Slovensku je väčšina ponúkaných potravín zo zahraničia. Výnimkou sú iba mlieko, minerálne vody a alkoholické nápoje. Kým v roku 2011 zastúpenie domácich potravín v slovenských obchodoch ešte dosiahlo 50 percent, tento rok ich podiel v 360 sledovaných predajniach dosiahol nové minimá 37,2 percenta.

"Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším podielom dovezených potravín v obchodných reťazcoch. Potravinársky priemysel na Slovensku upadá, v potravinárskom priemysle klesá zamestnanosť. Zatiaľ čo v iných krajinách sú domáce potraviny témou, na Slovensku sa potravinárskemu priemyslu nevenuje patričná pozornosť," uviedla riaditeľka PKS Jarmila Halgašová. Dodala, že napríklad počtom obyvateľov dvojnásobne väčšia Česká republika vyrába trojnásobne viac potravín ako Slovensko.

Najviac slovenských potravín ponúkali domáce obchodné siete COOP Jednota a CBA, na opačnej strane rebríčka skončil diskontný reťazec Lidl. Z jednotlivých druhov potravín slovenskej produkcie najmenšie zastúpenie na pultoch obchodných reťazcov na Slovensku majú oleje, cukrovinky a konzervované produkty.

"Nadpolovičný podiel si zachovávajú len potraviny s nízkou pridanou hodnotou, zatiaľ čo podiel výrobkov s vyššou pridanou hodnotou na slovenskom trhu klesá. Stále viac narastá export základných surovín a rastie dovoz potravín," povedal prezident PKS Daniel Poturnay. Dodal, že v rozvinutejších regiónoch Slovenska cena už nie je pre zákazníka hlavným dôvodom pri rozhodovaní o tom, ktoré potraviny nakúpi.

Podľa Poturnaya podpora štátu pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo je na Slovensku tretia najnižšia z celej EÚ. Uviedol tiež, že po schválení nového zákona o odpadoch na Slovensku producentom stúpli náklady na recykláciu odpadov z obalov na zhruba 40 miliónov eur, teda na osemnásobok pôvodnej sumy.

01 - Modified: 2024-04-12 14:39:44 - Feat.: - Title: „Aprílovky“ namiesto „májoviek“. Počasie je popredu aj o 50 dní, prvým testom prejdú čerešne 02 - Modified: 2024-03-11 14:54:46 - Feat.: - Title: Spor o poľnohospodárske produkty. Naše výrobky nie sú pre poľský trh hrozbou, tvrdí ukrajinský vicepremiér 03 - Modified: 2024-03-08 12:53:55 - Feat.: - Title: Kto bude na Slovensku ťahať ekonomiku? Celé odvetvia nemajú na výber a dvíhajú platy 04 - Modified: 2024-02-24 21:55:25 - Feat.: - Title: Pomsta farmárov? V Poľsku napadli vagóny prevažujúce poľnohospodársku produkciu z Ukrajiny 05 - Modified: 2024-02-21 18:32:49 - Feat.: - Title: Zdraženie potravín tlmí top surovina Slovákov. Náš jedálniček aktuálne závisí od situácie v Číne a Malajzii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 12:28