Orange
StoryEditor

Ako obchádzajú mobilní operátori neobmedzený roaming? Orange ukázal novú ponuku

18.05.2017, 18:51
Autor:
pebpebjmjm
Slovenský operátor sa zaujímavo vysporiadal s nadchádzajúcim koncom roamingu v rámci Európskej únie.

Koniec roamingu, ktorý nastane v polovici júna, zamotáva operátorom hlavy. Nejde ani tak o volanie a SMS, tam sú ceny vrátane veľkoobchodných natoľko nízke, že ani neobmedzené služby nie sú zásadným problémom. Ten nastáva pri mobilných dátach.

Sever proti juhu

Veľkoobchodná cena 7 eur za 1 GB je príliš vysoká a zákazník, ktorý by v zahraničí využil svoj veľký dátový balíček v tarife, môže operátora stáť veľa peňazí. Samozrejme platí, že zákazník cudzieho operátora zase prinesie príjem do siete tohto operátora.

Predstavte si, že ste zákazník, ktorý využije v roamingu 4 GB dát, ktoré má vo svojom tarife. Za neho zaplatí 28 eur. Lenže operátor bude musieť zahraničnému operátorovi zaplatil zhruba 28 eur len za tieto spotrebované dáta. Za konkrétny mesiac tak za tohto konkrétneho zákazníka nezíska vôbec nič.

Najväčšie obavy tak majú operátori z krajín, kam sa toľko necestuje a naopak, odkiaľ sa veľa cestuje napríklad v lete na prázdniny. Zjednodušene je to problém severnej Európy oproti južnej Európe. Pre slovenských operátorov by to až taký významný problém nemal byť, väčšina Slovákov totiž na dovolenku do zahraničia necestuje. Navyše v minulom roku zaznamenala naša krajina rekordný počet dovolenkárov zo zahraničia (dva milióny ľudí).

Nové tarify Orangeu

Napriek tomu sa s týmto problémom zaujímavo vysporiadal slovenský Orange. Tento týždeň predstavil úplne nové tarify, pri ktorých (a to vrátane najvyšších) dáva len 100 MB dát. Čo je absurdné napríklad pri tarife za 65 eur, ktorý má inak neobmedzené volania a SMS po celom svete. Rovnakých iba 100 MB dát dáva aj pri najlacnejšom tarife s dátovým balíčkom, ktorý stojí 20 eur.

Obrázok sa vám zväčší, keď kliknete SEM.

Orange

​Samozrejme s takouto ponukou dát by na trhu neuspel, takže v každom tarife sú ďalšie dáta. Tie sú ale bonusové - teda v podstate darček (od 500 MB do 10 GB v najvyššom tarife), ktoré sa dajú využiť len na Slovensku.

Podľa vyjadrenia operátora možno využiť aj tieto dáta v roamingu, ale len s príplatkom 0,009 eur za 1 MB. To znamená, že keď bude chcieť zákazník využiť bonusové dáta v roamingu, zaplatí za 1 GB dát 9 eur. Podľa operátora takéto riešenie zodpovedá regulácii.

Prípadne si možno kúpiť ďalšie dáta. Tie sú lacnejšie, stoja 3 eurá za 1 GB a je možné ich použiť aj v roamingu. Lenže to sú už náklady navyše.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:41