Flickr/Mariska van de Vosse
StoryEditor

Boh akceptuje vašu digitálnu platbu. Švédske farnosti objavili moderný svet

21.05.2017, 00:00
Autor:
frafra
Digitálne platby sú aj pre božích služobníkov výhodnejšie.

Švédsko sa pomaly stáva prvou bezhotovostnou ekonomikou na svete. Digitálne možno prevádzať peniaze už aj v kostoloch a farnostiach, rastúci počet duchovných miest prijíma príspevky prostredníctvom mobilnej aplikácie. Napríklad katedrála v meste Uppsala z trinásteho storočia akceptuje aj platby kreditnou kartou.

Desaťmiliónové Švédsko je považované za krajinu, kde sa papierové peniaze postupom času stávajú reliktom minulosti. Počet farností, ktoré akceptujú digitálnu platbu pomocou mobilnej aplikácie, je ďalším dôkazom toho, že plný prechod na ekonomiku bez mincí a bankoviek je len otázkou času.

Inak tomu nie je ani v prípade obchodníkov a poskytovateľov služieb vo Švédsku. Väčšina tamojších bánk už operácie v takzvanej tvrdej mene neprijíma. Digitálne môžete zaplatiť aj za časopis miestnych bezdomovcov. Ísť na švédsky blší trh bez bankovej mobilnej aplikácie znamená, že by vám predajca dosť možno nemal ako vydať.

"Ešte pred pätnástimi rokmi som vybral celú mzdu a nosil ju v peňaženke, takže som presne vedel, koľko peňazí mi zostáva," povedal agentúre Bloomberg vikár Lasse Svard. Aj do jeho farnosti Jarna-Vardinge, vzdialenej 50 kilometrov od Štokholmu, dorazila digitalizácia. "Dnes pri sebe už hotovosť nenosím," dodal.

Dáta hovoria jasne, "cash" je pre Švédov minulosťou

Neochotu Švédov nosiť pri sebe bankovky a mince je navyše vidieť aj na tvrdých dátach. Podľa tamojšieho štatistického úradu klesol za prvé tri mesiace tohto roka objem fyzických peňazí v obehu na 56,8 miliardy švédskych korún (viac ako 5,8 miliardy eur). Bolo to najmenej od roku 1990 a o celých 40 percent menej ako v roku 2007, kedy bolo vo Švédsku v obehu najviac klasických peňazí. Tohtoročný úbytok bankoviek tak nabral ešte rýchlejšie tempo, než tomu bolo vlani.

Aj podľa tamojšej centrálnej banky, ktorá sa už teraz zaoberá možnosťou zaviesť vlastnú digitálnu menu, stojí za úbytkom hotovosti technologická inovácia. Viceguvernérka Riksbanky Cecilia Skingsleyová pripomenula, že Švédi si v minulosti rýchlo osvojili mobilné telefóny alebo počítače. Na debetný systém rýchlo prešli aj tamojšie banky. Švédi navyše moderným platobným metódam podľa všetkého dôverujú, povedala bankárka nedávno v Štokholme.

"Vo Švédsku vznikla snaha o efektívnu a užívateľsky prívetivú alternatívu k papierovým peniazom," uviedla Skingsleyová. Dodala, že hotovostné platby v súkromnej sfére "viac či menej vymiznú."

Výhody bezhotovostnej ekonomiky prevažujú

Každá minca má však rub aj líc a bezhotovostná ekonomika má vo Švédsku rovnako ako kdekoľvek inde svojich kritikov. Mnoho z tamojších penzistov si na online svet platobných metód doteraz nezvyklo. Kritici upozorňujú tiež na to, že štát má vďaka ľahšej kontrole digitálnych platieb väčší prehľad o tom, ako sa občania správajú. V neposlednom rade zdôrazňujú aj možné riziká pri výpadkoch prúdu alebo útoku hackerov.

Napriek tomu sa zdá, že výhody bezhotovostnej ekonomiky - vrátane lepšieho výberu daní alebo bezpečia pred vreckovými krádežami - prevažujú nad nevýhodami. To potvrdzuje aj honosná katedrála v Uppsale či menšia farnosť mesta Jarna-Vardinge. Digitálne platby sú aj pre božích služobníkov výhodnejšie. Nehrozí, že drobné príspevky fare niekto ukradne. Hotovostné vklady švédske banky navyše zaťažujú poplatkami. Farnosť v Jarna-Vardinge so 7 500 členmi navyše hlási, že po zavedení digitálnej platobnej metódy vzrástol aj celkový počet vybraných príspevkov.

01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 03 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 04 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu 05 - Modified: 2024-04-05 13:18:15 - Feat.: - Title: Prezidenta vyberáme s novinkou, po odvolení nastupuje prvýkrát plná digitalizácia. No sčítavanie čelí hoaxom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:41