StoryEditor

Česi spustili reformu verejných financií

23.05.2003, 00:00

Česká vládna koalícia včera naostro -- výrazným zvýšením daní -- spustila reformu verejných financií. Väčšina služieb a nemalá časť priemyselného tovaru preto od 1. januára 2004 zdražie najmenej o sedemnásť percent. Poslanecká snemovňa hlasmi všetkých prítomných poslancov ČSSD, KDU-ČSL a US schválila novelu zákona o DPH. Preradením služieb zo zvýhodnenej päťpercentnej sadzby do bežnej 22-percentnej štát navyše získa približne osem miliárd korún. A podľa neoficiálnych odhadov dokonca možno viac ako desať.
"Nejde o nijaké prekvapenie. Vláda takýto úmysel oznamovala už dlho dopredu a je to súčasne aj výsledok našich rokovaní o pristúpení k EÚ. Zmena je však nevyhnutná najmä pre stabilizáciu príjmov, a tým aj verejných rozpočtov," uviedol český minister financií Bohuslav Sobotka.
Opozícia proti zvýšeniu daní protestuje. "Je to katastrofa a úplne chybný krok. Európska únia nám predsa nijako neurčuje výšku sadzieb a vláde nič nebránilo, aby znížila i 22-percentnú sadzbu," tvrdí predseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. S postupom vlády nesúhlasia ani komunisti, aj keď v iných prípadoch proti zvyšovaniu daní neboli. "K takému razantnému zdraženiu došlo naposledy v roku 1991 pri liberalizácii cien," komentoval rozhodnutie snemovne Pavel Kováčik, predseda poslaneckého klubu tejto strany. Opoziční poslanci takisto tvrdia, že zdraženie služieb môže občanov ovplyvniť pri referende o vstupe do EÚ.
K rozhodnutiu o zvýšení DPH prikročili vládne strany nečakane. Pôvodne sa predpokladalo, že rozhodnutie padne až v septembri, pri hlasovaní o celom balíku zákonov.
Schválená novela o sedemnásť percent zdraží napríklad telefonovanie a prístup k internetu, tlač, reklamné, účtovnícke a advokátske služby, cestovanie, výrobky z dreva a papiera, textil a väčšinu opravárenských služieb. Päťpercentná sadzba má zostať zachovaná v pohostinských službách, pokiaľ ide o varenie a ubytovanie, ale dotkne sa predaja alkoholu a tabaku. Zostanú v nej aj dodávky tepla, stavebné práce pre bývanie i potraviny. Novela predpokladá aj zníženie limitu, od ktorého sa bude musieť DPH platiť. Od októbra už bude povinnosť zaregistrovať sa pri dvojmiliónovom obrate, namiesto doterajšieho trojmiliónového.
(gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 02:53