kuba fidel castroReuters
StoryEditor

Skupina Kubáncov testuje štátnu moc. Založila prvé združenie súkromných podnikateľov

01.06.2017, 12:15
Autor:
ČTKČTK

Niekoľko podnikateľov vytvorilo na Kube prvé združenie drobných súkromných podnikateľov. Testujú tak ochotu vlády umožniť Kubáncom organizovať sa aj mimo prísne hranice štátnej kontroly, napísala agentúra AP.

V súkromnom sektore na Kube podľa oficiálnych údajov pracuje viac ako pol milióna ľudí. Ďalšie desiatky, možno aj stovky alebo tisíce, pracujú bez oficiálnej registrácie.

Kubánsky právny systém a centrálne plánovaná štátna ekonomika sa od studenej vojny mierne zmenili, však súkromní podnikatelia sú oficiálne uznávaní iba ako samostatne zárobkovo činné osoby, čo je status s malou právnou ochranou a bez prístupu k tovaru za veľkoobchodné ceny a možnosti dovozu a vývozu.

Vláda zatiaľ mlčí

Združenie podnikateľov so sídlom v Havane chce spojiť desiatky podnikateľov do skupiny, ktorá bude poskytovať pomoc, rady, školenia a zastúpenie drobným podnikateľom. Skupina vo februári požiadala vládu o uznanie.

Oficiálny termín pre odpoveď síce uplynul, skupina však ešte nedostala žiadne vyjadrenie úradov. Je tak vo zvláštnom statuse, ktorému sa hovorí na Kube alegal. Funguje ako skupina, ktorú nikto neruší, ale môže proti nej kedykoľvek niekto zasiahnuť. Združenie má zatiaľ okolo 90 členov, bez právneho uznania však nemôže vyberať členské poplatky.

Od reformy, ktorá v roku 2010 umožnila súkromné ​​podnikanie, sa v krajine zaregistrovalo ako samostatne zárobkovo činných 535 000 Kubáncov. Krajina má 11 miliónov obyvateľov.

Vláda v súčasnosti umožňuje súkromné ​​podnikanie zhruba pri 200 druhoch prác, od vyučovania jazyka po výrobu nábytku. V skutočnosti mnohí z tých, ktorí sú vedení ako samostatne zárobkovo činní, sú majiteľmi malých podnikov, aj s desiatkou zamestnancov a ročným obratom v ráde stoviek a tisícov dolárov. To je podľa agentúry AP veľké číslo na krajinu, kde mesačná štátna mzda činí zhruba 25 dolárov.

Postupné uvoľňovanie pomerov

Vláda podnikla v posledných mesiacoch niekoľko zmien, aby zlepšila situáciu podnikateľov. Otvorila obchody, kde majitelia súkromného ubytovania a reštaurácií môžu kúpiť veľký objem tovaru, aj keď za maloobchodné ceny. Sľúbila tiež osobitný prístup k benzínu a automobilovým súčiastkam pre vodičov taxi, ktorí budú súhlasiť s vládou stanovenými cenami.

Spolu s týmito malými krokmi je budúcnosť Združenia podnikateľov ukazovateľom otvorenosti Kuby súkromnému podnikaniu a jej schopnosti posunúť sa vpred, uvádzajú zakladatelia združenia.

"Naozaj dúfame, že nás schvália," hovorí jeden zo zakladateľov združenia, právnik a taxikár Edilio Hernández. "Ak nie, budeme v rukách štátu, ktorý nás považuje za nezákonnýchg, a nebudeme schopní dosiahnuť náš cieľ, zastupovanie podnikateľov. Ak áno, bude to znamením, že sa veci menia."

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 02 - Modified: 2024-04-15 16:00:00 - Feat.: - Title: Nezvyčajné signály z Havany a Moskvy. Opäť sa objavila záhadná zbraň studenej vojny 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako špióni z Kuby zaskočili Američanov. Dlho ich podceňovali, teraz sčítavajú škody 04 - Modified: 2024-03-31 21:10:35 - Feat.: - Title: Kuba po roku dostala z Ruska väčšiu dodávku ropy, uviedlo ministerstvo 05 - Modified: 2024-03-18 08:19:32 - Feat.: - Title: Stovky Kubáncov včera protestovali v Santiagu de Cuba. Trápia ich výpadky elektriny aj nedostatok potravín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:58