kancelária, dokumentyDreamstime
StoryEditor

Firmy sa spájajú za rovnosť na pracovisku

01.06.2017, 11:33
Podniky pod záštitou Business Leaders Forum podpísali Chartu Diverzity.

Kým na Západe je téma rovnoprávnosti žien na pracovisku či práca v multikultúrnom tíme samozrejmosťou, našinci sa ešte majú čo učiť. Medzinárodné, ale aj domáce firmy na Slovensku sa však postupne v snahe zlepšovať pracovné prostredie pokúšajú priblížiť tým zahraničným. Odstrániť diskrimináciu na pracovisku je však ťažkým orieškom. Do boja za rovnoprávnosť sa rozhodlo zapojiť 18 firiem s tisíckami zamestnancov podpísaním Charty Diverzity, ktorej administrátorom je Business Leaders Forum pri Nadácii Pontis. 

Dlhá cesta
Symbolickým podpisom dokumentu by sa však cesta za zlepšením podmienok na pracoviskách nemala končiť. Teraz je na jednotlivých manažéroch firiem, ako do vnútorného života začlenia prísľub o rovnoprávnosti. 

„Pri všetkých aktivitách, ktoré sa týkajú zrovnoprávnenia, je dôležitá podpora manažmentu. Bez toho, aby boli ľudia podporovaní svojimi vedúcimi, tak by projekt v IBM nebol taký úspešný, ako momentálne je,“ povedala pre HN Jana Lancíková, líderka skupiny Ženy v rámci Diversity Council v IBM Slovensko.

Matky v prvej línii
Medzinárodná firma v oblasti diverzity podporuje nastávajúce matky. Ide o sériu workshopov, na ktorých sa dozvedia legislatívny postup týkajúci sa materskej dovolenky, či ďalšie neformálne stretnutia. IBM si od týchto aktivít sľubuje, že následný návrat ženy po materskej dovolenke bude o to jednoduchší.

Zamestnancov na rodičovskej dovolenke sa rozhodli podporiť napríklad aj pivovary Topvar. „Mnoho rodičov starajúcich sa o deti by sa chcelo vrátiť do zamestnania skôr, ako ich dieťa dosiahne vek, keď môže byť prijaté do štátnej škôlky. Nechcú na dlho prerušiť kariéru, ale súkromná predškolská starostlivosť je finančne náročná,“ tvrdí Dana Schrenkelová z firmy Topvar. Zamestnancov teda v snahe o skorý návrat z rodičovskej dovolenky podporujú a okrem pružného pracovného času, skrátených úväzkov alebo možnosti práce z domu im vypomáhajú aj príspevkom až 250 eur mesačne na zabezpečenie primeranej starostlivosti o deti.

Spokojnosť prináša rast
Zrovnoprávnenie žien, podpora rodičov či jednoduchší prístup pre telesne postihnutých ľudí je len úzkym okruhom, ktorého sa dokument týka. Citlivejšou záležitosťou je podpora ľudí hlásiacich sa k skupine LGBTI a podpora zamestnávania marginalizovaných Rómov. Tieto témy však budú na stole až o niekoľko mesiacov. 

Motiváciou na podpísanie charty pre firmy sú nielen spokojní zamestnanci, ale aj s tým spojený ekonomický rast. „Je preukázané, že firmy, ktoré majú efektívny manažment diverzity, vykazujú aj lepšie výsledky ako ostatné spoločnosti,“ konštatuje Michal Kišša, programový riaditeľ Nadácie Pontis a výkonný riaditeľ Business Leaders Forum. Zakladatelia myšlienky hovoria o tom, že prvých 18 firiem podpísaných pod chartou je len začiatok. K myšlienke sa môžu stále pridávať aj ďalší. 

Signatári Charty Diverzity
AT&T Global Network Services Slovakia, DELL, Heineken Slovensko, Henkel Slovensko, IBM Slovensko, ING Bank, Lenovo (Slovakia), Novartis Slovakia, Philip Morris Slovakia, Pivovary Topvar, PricewaterhouseCoopers Slovensko, Skanska SK, Swiss Re, T-Systems Slovakia, Matador Holding, AmCham Slovakia, Nadácia Pontis, Diversity Pro

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:08