eurozóna euro znakReuters
StoryEditor

Eurozóna potrebuje európskeho ministra financií aj spoločný rozpočet

01.06.2017, 16:23
Zhodli sa na tom politici na Bruselskom ekonomickom fóre.

Euro je úspešný projekt, reformy ukazujú výsledky, keďže ekonomika EÚ rastie, nezamestnanosť klesá a štátne dlhy sa znižujú. Zhodli sa na tom diskutujúci politici na Bruselskom ekonomickom fóre.

Samozrejme, nie všetky problémy sú vyriešené. V Európe stále existujú veľké rozdiely medzi jednotlivými krajinami. „Napríklad nezamestnanosť je vo Francúzsku dvojnásobná oproti tej nemeckej,“ pripomenul Pierre Moscovici, európsky komisár pre hospodárske a menové záležitosti. Podľa neho na dokončenie reforiem musí byť hotová finančná únia, ktorá sa skladá z bankovej a kapitálovej únie. Tiež by sa malo prerušiť toxické spojenie medzi bankami a vládnym dlhom. S tým ma problém najmä Taliansko.

Dlhy v Taliansku

Pier Carlo Padoan, minister financií Talianska, pripustil, že štátny dlh jeho krajiny je stále vysoký, ale už sa stabilizuje a mal by klesať, lebo HDP stúpa. „Ale neexistuje skratka ako sa dostať z dlhov rýchlo. Musia sa robiť štrukturálne reformy, ale tie potrebujú čas najmä vo veľkej krajine akou je Taliansko. Sme na úzkom chodníku a nesmieme z neho spadnúť,“ dodal Padoan.

Politici sa tiež zhodli na tom, že eurozóna potrebuje európskeho ministra financií aj spoločný rozpočet. To jej pomôže byť efektívnejšou v riešení problémov, ktoré sa budú vracať. Podľa Moscoviciho by eurozóna mohla byť rozšírená do roku 2025 o druhú vlnu štátov.

Grécky problém

O osude Grécka sa nemá rozhodovať za zatvorenými dverami. Podľa politikov Grécko urobilo veľa reforiem, ale ešte stále má veľa práce. Reštrukturalizovať jeho obrovský dlh však bude nutné. „Čo sa týka odpisu dlhu diskusia je teraz o tom, či ho odpísať už skôr alebo až v roku 2018 ako bolo pôvodne plánované,“ povedal Johan Van Overtveldt, belgický minister financií. Marco Buti, generálny riaditeľ ekonomických a finančných záležitostí Európskej komisie tvrdí, že si treba tiež uvedomiť, že reformy, ktoré sú robené pod tlakom, sú často neskôr zrušené.

Populistov porazia výsledky

Adam Posen, prezident Petersonovho inštitútu pre medzinárodnú ekonomiku, pripomenul politikom, že ľudia majú radi výsledky. „Ak im ich dajú dnešní politici, budú spokojní a neuveria populistom a nacionalistom,“ povedal.

V holandských a francúzskych voľbách boli populisti porazení, čo je zásluha aj zlepšujúcej sa ekonomiky. „Macronovo víťazstvo je dobrý výsledok nielen pre Francúzsko, ale pre celú Európu,“ tvrdí Van Overtveldt. Populisti často kritizujú Brusel za byrokraciu, ale sami nemajú riešenia.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:00