Reuters
StoryEditor

Financial Times: Bratislava ako San Francisco? Raj pre startupy naráža na nekonečné korupčné kauzy

07.06.2017, 00:00
Autor:
hašhaš
Lietajúce auto, jeden z top antivírov, či navigácia, ktorú používa 200 miliónov ľudí. Na Slovensku vzniká mnoho projektov, ktoré pozná celý svet.

Bratislava ako nové Silicon Valley? Touto myšlienkou sa zaoberá Financial Times v článku venovanom technológiám a inováciám v strednej a východnej Európe.

Práve tu totiž za posledné roky vzniklo hneď niekoľko firiem s celosvetovým dosahom. "Slovenské hlavné mesto s historickými kostolmi a dláždenými ulicami pripomína San Francisco. Je častou siete miest v regióne, ktoré sa chcú stať stredoeurópskou odpoveďou na Silicon Valley," píše web.

Názov by mal byť definovaný riekou, ktorá našim hlavným mestom preteká - Danube Valley.

​Ako najvýraznejší projekt zo Slovenska menuje FT lietajúce auto z dielne Juraja Vaculíka a Dušana Kleina. "Juraj Vaculik, výkonný riaditeľ leteckej automobilky Aeromobil, je archetypom tejto transformácie," píše sa v texte. Spoločne sa dvojica pokúsila spustiť revolúciu v doprave a konkurovať tak aj projektom v americkej továrni na startupy a sídle najväčších technologických firiem. 

Portál vymenúva aj úspechy Esetu, ktorý je jedným z najrozšírenejších antivírových programov na svete, navigáciu Sygic, ktorú používa 200 miliónov ľudí či spoločnosť Pixel Federation, ktorá vytvára populárne hry pre Facebook.

"Slovenské startupy ťažia z toho, že ich náklady sú výrazne nižšie ako v krajinách so silnejšími ekonomikami," upozorňuje portál.

Výhodou je svojím spôsobom aj to, že je krajina malá. "Slovenský trh je veľmi malý, tak sme nemali na výber a museli sme kvôli rastu smerovať na globálny trh," popisuje zakladateľ Sygicu Michal Štencl. A v ich šľapajách idú aj ďalšie slovenské firmy.

​Problémom u nás ale môže byť legislatíva. Tá viac nahráva veľkým firmám ako menším podnikom. "Z daňových úľav ťažia zahraniční investori, ktorí sľubujú pracovné miesta a nie menšie inovatívne projekty," píše FT.

Podniky zároveň narážajú aj na nedostatok ľudí so schopnosťami a skúsenosťami z biznisu. "Mnoho Slovákov by mohlo zo zahraničia priniesť cenné skúsenosti, no politická situácia poznačená nekonečnými korupčnými škandálmi, robí len málo pre to, aby sa vracali," popisuje článok zo série o našej oblasti problém.

A aj z tejto situácie ťažia niektorí podnikatelia. Zameriavajú sa na boj proti korupcii, digitalizáciu verejnej správy či zlepšenie školstva.

"Je tu mnoho talentu a hladu," cituje FT investora z Londýna, ktorý sa venuje nášmu trhu. "U slovenských podnikateľov to platí nielen pri budovaní biznisu, ale aj pri zlepšovaní krajiny," ukončuje Finacial Times.

01 - Modified: 2024-03-07 13:26:17 - Feat.: - Title: V strednej a východnej Európe dostávajú ženské start-upy len percento investícií, drvivá väčšina ide mužom 02 - Modified: 2024-02-26 14:44:36 - Feat.: - Title: Bývala hviezda z Disney Chanel sa dala na vedeckú dráhu. Jej nový startup sa zaoberá presunom dát do vesmíru 03 - Modified: 2024-01-22 07:01:00 - Feat.: - Title: Better Stack je v zisku. Hlási 200 000 používateľov a investíciu 10 miliónov dolárov na ďalší rast 04 - Modified: 2024-01-17 09:49:42 - Feat.: - Title: Slovenský CloudTalk získal 26 miliónov eur. Chce byť lídrom v hlasovej komunikácii založenej na AI 05 - Modified: 2023-07-18 07:10:23 - Feat.: - Title: Máte skvelý nápad? Prečo z neho neskúsiť urobiť miliardový biznis? Radí expert na startupy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:54