KatarReuters
StoryEditor

V Katare rastie pre arabskú blokádu napätie, prejaví sa na cenách potravín a inflácii

11.06.2017, 10:55
Autor:
TASRTASR

Katar sa ocitol v diplomatickej prestrelke, keď s ním diplomatické vzťahy prerušila Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn, Jemen, Líbya a Maldivy. To môže mať na krajinu negatívny ekonomický vplyv. Vo svojej najnovšej analýze to tvrdí nadnárodná spoločnosť Coface s tým, že pre krajinu bude kľúčová dĺžka a rozsah blokády, ako aj to, ako sa s krízou tamojšia ekonomika vyrovná.

Katar je do veľkej miery závislý od dovozu potravín. Pritom približne 80 percent dovozu pochádza zo susedných krajín Perzského zálivu. "Napríklad tým, že Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty zastavili vývoz bieleho cukru do Kataru, spôsobili v krajine nájazdy ľudí na supermarkety. Predlžovanie blokády by zvýšilo nielen ďalšie napätie, ale vzrástli by aj ceny potravín a inflácia," upozorňuje v analýze ekonóm Coface Seltem Iyigun.

Otázna je aj situácia okolo Hormuzského prielivu. Ako totiž upozornila Coface, Katar sa podieľa na takmer jednej tretine globálneho obchodu so skvapalneným zemným plynom. Napätie tak zvyšuje obavy týkajúce sa cien a dodávok LNG. Nateraz je podľa Coface dopad ešte mierny, pretože tranzit cez úžinu pokračuje cez teritoriálne vody Ománu a Iránu a okrem toho je tranzit chránený aj dohovorom OSN.

Na druhej strane, Katar je hlavným vývozcom plynu aj do Egypta, aj do Spojených arabských emirátov. "V prípade, že sa dodávky LNG z Kataru zastavia, obe krajiny síce budú schopné nájsť alternatívy vďaka likvidite na trhu s LNG, no spôsobilo by to zvýšenie cien LNG," upozorňuje Iyigun.

Navyše Katar už v roku 2022 bude hostiť Majstrovstvá sveta vo futbale a už teraz sa rozbehli projekty, na ktoré chce minúť približne 8 až 10 miliárd dolárov. FIFA nateraz zopakovala, že je v "pravidelnom kontakte" s Katarom bez komentovania vývoja diplomatických vzťahov krajiny so susedmi. "Predĺženie krízy by mohlo sťažiť dodávky materiálov potrebných na projekty a oneskoriť ich dokončenie," podotýka ekonóm Coface.

Síce export do krajín Perzského zálivu bol ku koncu vlaňajška len 7,6 percent z celkového vývozu Kataru, banky Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov už podľa Coface obmedzili bankové transakcie, vrátane úverovania, čo postihne hlavne firmy v Katare.

"Katar by určite za tejto situácie viac uvítal obnovenie vzťahov so susednými krajinami. V dobe nestability však ani Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Egypt a Bahrajn nemajú záujem o destabilizáciu katarského režimu, ak by mal spustiť destabilizáciu celého regiónu," myslí si Iyigun.

Zároveň je však presvedčený, že Katar má stále dostatok finančných zdrojov, keďže aktíva v štátnom investičnom fonde predstavujú približne 335 miliárd dolárov, čo postačuje na utlmenie dočasných makroekonomických šokov. "Aj obrovské devízové rezervy krajiny vo výške 34 miliárd dolárov, ktoré sú ekvivalentom 13-mesačného importu, sú istou podporou pre podržanie domácej meny rial," dodala Coface.

01 - Modified: 2024-04-19 07:43:35 - Feat.: - Title: Katarské letisko Hamad považujú cestujúci za najlepšie na svete 02 - Modified: 2024-04-18 16:06:22 - Feat.: - Title: 13. dôchodky sú pre Slovensko problém. Šéf Rozpočtovej rady pre HN: Stav financií sa môže rýchlo zhoršiť 03 - Modified: 2024-04-18 08:22:28 - Feat.: - Title: Zbohom plánom na lacnejšie doláre aj dočasnosti cenových tlakov 04 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 05 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:50