StoryEditor

Ako vyzeral roaming pred 20 rokmi? Kto sa pozabudol, pri faktúre si trhal vlasy

17.06.2017, 00:00
Od včerajška je v Európskej únii minulosťou, no nie je to tak dávno, čo bol roaming pre mnohých luxusom.

Dnešní štyridsiatnici (i tí starší) si to asi pamätajú, mladších, prípadne tých, ktorým už spomienky vybledli, pozývame na krátky výlet v čase o dve desaťročia späť, do roku 1997. Pre lepšie uvedenie do dobovej reality i orientáciu v cenách si pripomeňme, že na Slovensku sa platilo korunami, priemerná mzda bola asi 9 200 Sk brutto a minimálna niečo vyše 2 700 Sk.

Nebol to ale zase až taký „pravek“, ako si možno dnešní tínedžeri myslia. Mobilné telefóny sme už napríklad poznali. Do Československa vtrhli ešte na začiatku deväťdesiatych rokov a dalo sa nimi volať (nič viac) v analógovej sieti NMT, ktorú prevádzkovala spoločnosť EuroTel (dnešný Telekom). Označenie mobil bolo síce trochu pritiahnuté za vlasy, keďže išlo o niekoľkokilogramové súpravy, ktoré sa nosili ako kufrík, ale oproti pevnej linke bol aj to pokrok.

Wikipedia

​Okrem veľkosti boli problémom i ceny. Jednak samotný aparát stál približne toľko ako lacnejšie auto, a potom, platili ste nielen za odchádzajúce, ale až do polovice roka 1997 aj za prichádzajúce hovory. Okrem Slovenska ste takýto telefón mohli využívať i v zahraničí. Pravda, len v susednom Česku, ale roaming to bol. Ak ste si odtiaľ chceli zavolať na Slovensko, v silnej prevádzke ste za minútu hovoru zaplatili približne 23 korún, v slabšej večernej o štyri koruny menej.

Telefón iba na telefonovanie

Revolúcia v mobilnej komunikácii u nás nastala v januári 1997. Operátor Globtel (dnešný Orange) ako prvý spustil ostrú prevádzku v sieti GSM, EuroTel ho nasledoval o necelý mesiac. A Slováci sa prvýkrát zbláznili. Globtel mal napríklad už po desiatich týždňoch 10-tisíc zákazníkov, a to ešte neponúkal dotované telefóny. Ich ceny sa pohybovali v rozpätí 8 700 Sk (Sagem RC 610L) až 56 580 Sk (Nokia 9000). V EuroTeli ste si mohli najlacnejší prístroj (Philips Fizz) kúpiť za 7 500 korún, najdrahší (Motorola StarTac) za 29 900 Sk.

Rôzne boli aj ceny za aktiváciu telefónu, od 900 do 1 800 korún. Potom si už stačilo vybrať iba niektorý z mesačných paušálov. V Globteli bol najrozšírenejší za 420 korún a mali ste v ňom predplatených 50 minút hovorov. Ak ste limit vyčerpali, stála vás minúta 9,90 Sk (v rámci siete Globtel a na pevné linky) alebo 17,50 Sk (do siete EuroTel). Druhý operátor ponúkal podobný, 60-minútový, mesačný paušál za 995 korún a po prevolaní ste za minútu zaplatili 5,80 Sk (v rámci EuroTelu), respektíve 10 korún (na pevné linky) a 17,20 Sk (na čísla Globtelu).

web.archive.org

​Boli to časy, keď sa telefóny využívali iba na telefonovanie. Možnosť posielať a prijímať SMS sa objavila až pred Vianocami 1997 a z dnešného pohľadu bol prvý spôsob naozaj úsmevný. Ak ste chceli poslať textovú správu, museli ste zatelefonovať na zákaznícku linku, správu (mohla mať maximálne 160 znakov) nadiktovať operátorovi a on ju potom doručil adresátovi už ako text. O niečom takom ako internet v mobile sme ešte ani nechyrovali. Boli sme radi, že nám aký-taký funguje na stolných počítačoch, navyše telefóny mali iba dvoj- či trojriadkové displeje.

Tortúra s roamingom

Ešte skôr ako esemesky ale EuroTel aj Globtel ponúkli svojim klientom možnosť využívať mobilné telefóny aj v zahraničí. Na začiatku letnej dovolenkovej sezóny 1997 mali už obaja operátori uzatvorené zmluvy s desiatkami partnerov v Európe i Ázii. Nie každý zákazník si ale roaming dovolil, a kto ho využíval, musel si dávať veľký pozor, inak si nad najbližšou faktúrou od zúfalstva trhal vlasy.

Ak ste boli zákazníkom Globtelu a chceli ste si aktivovať roaming, museli ste splniť niekoľko podmienok. V prvom rade ste ho nemohli skôr, kým ste nezaplatili prvú mesačnú faktúru. Takisto ste ale nikdy nesmeli meškať s platbami a žiadosť vám zamietli aj ak ste mali u operátora nejaké neuhradené účty. V prípade, že ste takéto podmienky spĺňali, museli ste zaplatiť finančnú zábezpeku 5-tisíc korún. Ani to ale nebolo všetko. Keď ste využívali svoj telefón v niektorom zo susedných štátov, poplatok bol nulový. Za roaming v ostatných krajinách Európy ste ale museli zaplatiť 30 korún mesačne a mimo Európy 50 korún.

No a pre ilustráciu, ak ste pred 20 rokmi dovolenkovali v Chorvátsku a chceli ste volať na Slovensko, museli ste mať stále na pamäti, že za každú začatú minútu hovoru (sekundová tarifikácia ešte nebola) zaplatíte 55,90 Sk. O čosi lacnejšie (40,90 Sk) to bolo z Talianska, no napríklad z Grécka vás vyšla každá minúta hovoru domov na takmer 75 korún.

web.archive.org

​EuroTel mal trochu iné podmienky. Mesačný poplatok za roaming si neúčtoval, ale finančná zábezpeka bola 6-tisíc korún. Minútové tarify pri hovoroch na Slovensko mal však nižšie - z Chorvátska 38,77 Sk, z Talianska 35,19 Sk a z Grécka 45,67 Sk.

Ľudia ale veľmi rýchlo prišli na to, ako sa dá v zahraničí využívať mobilný telefón aj bez toho, aby ste si museli aktivovať roaming. Ak ste sa v cudzine zdržiavali dlhšie, alebo ste do jednej krajiny cestovali častejšie, stačilo si tam kúpiť predplatenú kartu niektorého z miestnych operátorov a tú používať.

01 - Modified: 2023-09-01 15:31:00 - Feat.: - Title: Eurokomisia navrhla začleniť roaming do asociačnej dohody s Moldavskom 02 - Modified: 2023-08-14 09:48:01 - Feat.: - Title: Všetky skončili v hanbe. Poznáte najhoršie mobily dejín? Otestujte sa v kvíze 03 - Modified: 2023-06-13 17:00:00 - Feat.: - Title: Nomofóbiou trpíte možno aj vy: Začína to nervozitou, ktorá prerastie až k závislosti 04 - Modified: 2023-04-12 06:49:16 - Feat.: - Title: Tieto „vychytávky“ navždy zmizli z našich telefónov. Ktorá vám chýba najviac? 05 - Modified: 2023-04-04 16:22:18 - Feat.: - Title: Hovor, ktorý zmenil svet. Od prvého komerčného telefonátu z mobilu ubehlo 50 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:34