StoryEditor

Privatizačná komisia dostane ponuky na SE 10. septembra

06.09.2004, 00:00

Český ČEZ, taliansky Enel a rusko-nemecké konzorcium Inter RAO UES a OstElektra predložili "vyjasňujúce" záväzné ponuky na akcie Slovenských elektrární. Oznámil to predstaviteľ privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers Peter Mitka. Záujemcovia tým reagovali na požiadavku privatizačnej komisie vysvetliť niektoré nejasnosti v ponukách. "Každému sme určili mantinely na štruktúrovanie ich nových ponúk," vysvetlil Mitka.
Členovia komisie dostanú ponuky až 10. septembra, keď zasadnú a budú ich posudzovať. Očakáva sa, že zároveň určia poradie záujemcov. Exempláre ponúk pre komisiu zostali v trezore na ministerstve. Jeden exemplár si vzal Mitka do Londýna a ako HN ubezpečil, otvorí ich až dnes. V piatok však SITA zo zdrojov agentúry Reuters zverejnila údaje z cenových ponúk. Enel a ČEZ podľa tejto správy ponúkajú zhruba 660 miliónov eur a Inter Rao UES o 100 miliónov menej.
Generálny riaditeľ Inter RAO UES Jevgenij Dod v piatok novinárom povedal, že ponúkli viac ako v predošlom kole. "Spravodlivá hodnota Slovenských elektrární je 45 až 50 miliárd korún za predpokladu, že by neexistovali zlé kontrakty," dodal. Inter Rao to uvážil a ponúkol takú cenu, akú ponúkol. Nespresnil ju však. Ruská firma sa zaujíma o celý majetok elektrární a nežiada nápravu kontraktov. "Berieme všetko a so všetkými problémami," povedal hovorca Jurij Melichov.
Odčlenenie žiada ČEZ a pravdepodobne aj Enel. Český koncern vo svojej ponuke zodpovedal otvorené zmluvnoprávne otázky a v zásade prijal mantinely navrhované vládou SR. Informoval o tom jeho hovorca Ladislav Kříž. ČEZ počas mandátu designovanej Grossovej vlády privatizácia nehrozí. "Mal by dokončiť svoje akvizície. Uchádza sa aj o bulharský a poľský energetický majetok. Stal by sa tak veľkým hráčom na trhu," objasnil hovorca ministerstva priemyslu a obchodu ČR Ivo Mravinac. Nevylúčil však odpredaj 16 percent akcií ČEZ z rúk štátu. Aj potom by mu však zostala majorita.
Ministerstvo hospodárstva Talianska pred mesiacom oznámilo, že v polovici novembra zamýšľa vyhlásiť novú verejnú ponuku na predaj akcií Enelu pre talianskych aj zahraničných investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:19