StoryEditor

OECD ocenila výkon slovenskej ekonomiky, upozornila však na viacero problémov. Navrhla sériu opatrení

21.06.2017, 10:56
Autor:
ČTKČTK
Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj ocenila rast ekonomiky, upozorňuje na rómsku problematiku či dlhodobú nezamestnanosť.

Slovenská ekonomika pokračuje v silnom raste a stúpa zamestnanosť, v krajine ale pretrváva vysoká dlhodobá nezamestnanosť, zhoršujú sa výsledky študentov v medzinárodnom porovnaní a početná rómska menšina žije v sociálnom vylúčení. Vo svojej najnovšej hodnotiacej správe to uviedla Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

"Slovenskú republika pokračuje v silnej ekonomickej výkonnosti. Medzinárodná konkurencieschopnosť je silná, fiškálna a finančná politika je prezieravá, chudoba a príjmová nerovnosť sú malé," uviedla OECD.

Regionálna špička

Ministerstvo financií očakáva v najbližších rokoch zrýchľovanie tempa ekonomického rastu na viac ako štyri percentá, čo krajinu zrejme zaradí na špicu v regióne strednej Európy.

OECD však upozornila aj na nedostatky a problémy, s ktorými sa Slovensko borí. Pripomenula starnutie slovenského obyvateľstva, ktoré by podľa nej malo byť najvýraznejšie z členských krajín tejto organizácie.

Slabší študenti

Podľa OECD sa sociálne vylúčenie Rómov prejavuje v ich horšom zdravotnom stave, vzdelaní a zamestnanosti ako pri väčšinovej populácii. "Spoločne s nízkou mobilitou pracovnej sily to prispieva k značným (sociálnym) nerovnostiam medzi Bratislavou a východnou časťou krajiny," upozornila OECD.

Organizácia uviedla, že vzdelávací systém nedostatočne pripravuje študentov pre pracovný trh a že mnoho mladých Slovákov študuje a pracuje v cudzine.

Séria opatrení

Poukázala tiež na rozšírenú korupciu a na nedobudovanú cestnú infraštruktúru.

Slovensku OECD navrhla sériu opatrení na zlepšenie spomínaných nedostatkov, ako napríklad väčšie zapojenie rómskych detí do predškolskej výchovy, zvýšenie platov hlavne začínajúcim učiteľom alebo zjednodušenie podmienok udeľovania pracovných a pobytových povolení pre vzdelaných pracovníkov zo zahraničia.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:49