StoryEditor

Absolventi sú pre firmy veľkým lákadlom. Tieto fakulty chrlia najzaujímavejších ľudí

21.06.2017, 11:28
Autor:
rdurdu
Na trhu práce chýbajú desaťtisíce ľudí, atraktivita absolventov medzi zamestnávateľmi stúpa.

Hospodársky rast a nedostatok pracovníkov na Slovensku hrá do kariet absolventom vysokých škôl. Zamestnávatelia netrpezlivo očakávajú, kedy sa na trhu objavia noví potenciálni pracovníci, záujem o čerstvo doštudovaných stúpa, vyplýva z tlačovej správy spoločnosti Profesia. Každý rok ukončia vysokoškolské štúdium tisíce Slovákov, ktorí sú v súčasnej dobe na pracovnom trhu veľmi žiadaní.

Profesia už po desiaty raz zostavila rebríček vysokých škôl a fakúlt podľa atraktívnosti ich absolventov. Umiestnenie závisí od toho, koľko zamestnávateľov si prezerá životopisy absolventov, ktoré sú umiestnené na pracovnom portáli spoločnosti.

Žiadaní absolventi

Ukázalo sa, že v porovnaní s minulým rokom stúpa záujem zamestnávateľov o absolventov.

Prvé miesto obsadili absolventi Fakulty informatiky a informačných technológii (FIIT) Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU). Že firmy pôsobiace na Slovensku majú o informatikov záujem je známy fakt, životopis absolventa FIIT si prezrie v priemere 11,4 zamestnávateľov. V minulom roku to bolo 9.9.

Vedú informatici

Na druhom mieste sa umiestnili absolventi Fakulty medzinárodných vzťahov na Ekonomickej univerzite v Bratislave (EU). Ich životopis si prezrelo 9,4 spoločností, záujem o absolventov tohto štúdia tiež medziročne narástol. Pre zamestnávateľov sú atraktívni z pohľadu znalosti cudzích jazykov. Študenti sa počas štúdia venujú hneď trojici zahraničných rečí.

Na treťom mieste sa umiestnili absolventi Fakulty elektrotechniky a informatiky na STU, na štvrtom študenti Fakulty matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského. Z pohľadu zamestnávateľov sú piati najatraktívnejší absolventi Fakulty hospodárskej informatiky na EU.

Rebríček fakúlt (pre lepšie rozlíšenie kliknite sem):

Profesia

Absolventi EU sú pre zamestnávateľov vo všeobecnosti najatraktívnejší. Profesia tento fakt odôvodňuje záujmom zamestnávateľov o ekonómov, účtovníkov či mzdových pracovníkov, ktorí sú potrební v každej spoločnosti. Nasleduje STU, košická Technická univerzita, Žilinská univerzita. Na piatom mieste sa umiestnili absolventi Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.Rebríček fakúlt (pre lepšie rozlíšenie kliknite sem):

Profesia

​Najviac ponúk vhodných pre absolventov ponúka odvetvie administratívy. Nasleduje obchod, na treťom mieste sa umiestnila ekonomika, financie a účtovníctvo. Nasleduje výroba a informačné technológie.

Odvetvia a pozície s najväčším počtom ponúk pre absolventov (pre lepšie rozlíšenie kliknite sem):

Profesia

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 05 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:30