StoryEditor

Egypťanov pribúda šokujúcim tempom. Budúce generácie čaká chmúrna budúcnosť, vyhliadky sú mizivé

22.06.2017, 10:49
V arabskej krajine sa za posledných 10 rokov narodilo 20 miliónov detí.

V Egypte sa za posledných desať rokov narodilo asi 20 miliónov detí. Vyplýva to zo sčítania ľudu, ktoré síce ešte neskončilo, ale už sú známe základné údaje. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej to dokazuje, že zlyhala štátna politika rodičovského plánovania.

Mnoho detí sa narodilo od revolučného roku 2011, kedy bol zvrhnutý prezident Husní Mubarak. Súčasná vláda sa podľa AP sociálnym problémom nevenuje dostatočne, pretože sa sústreďuje na ekonomické otázky a na boj s radikálnym islamom.

Majetkové pomery

Šokujúci nárast počtu obyvateľov v najľudnatejšej arabskej krajine, ktorá je domovom viac než 93 miliónov ľudí, podľa AP znamená, že vzniká generácia, ktorá bude mať len malé vyhliadky na prácu a bude odkázaná na vládnu pomoc. "Za desať rokov sme vytvorili niečo, čo možno považovať za úplne novú krajinu," povedal koordinátor sčítania ľudu Husajn Sajid.

​Konečné výsledky sčítania ľudu budú zverejnené v auguste. Pracovníci obchádzajú niekoľko mesiacov domácnosti a zaujímajú sa nielen o počet jej obyvateľov, ale aj o majetkové pomery, čo má vláde pomôcť rozhodnúť o správnom zameraní príspevkov na jedlo a palivo.

Riziko nepokojov 

Rýchlosť prírastku populácie o dva milióny osôb ročne by bola záťažou aj pre bohatšiu a ekonomicky nezávislú krajinu. Egypt nie je ekonomicky sebestačný, v minulých rokoch dostal miliardy dolárov pomoci od krajín z oblasti Perzského zálivu. Keď sa vlani tok peňazí z tohto zdroja znížil, musela sa Káhira obrátiť na Medzinárodný menový fond (MMF) a vyjednať pôžičku 12 miliárd dolárov (10,7 miliardy eur).

Ak bude nárast populácie pokračovať terajším tempom, štátne príspevky budú pre ľudí príliš nízke, čo zvýši nebezpečenstvo vzniku sociálnych nepokojov.

Budúca pracovná sila

Na príjmy a majetkové pomery sa ľudí priamo nepýtali, tieto záležitosti sa zisťujú nepriamo otázkami, či je v rodine auto, klimatizácia alebo mikrovlnná rúra. V rozľahlej káhirskej štvrti Gíza sú mimoriadne početné rodiny a väčšina z nich domy ochladzuje iba vetrákom.

Najmä na egyptskom vidieku je dlhá tradícia veľkých rodín, na deti sa pozerá ako na budúcu pracovnú silu.

Cennejší chlapci

Ak sa rodia dievčatá, snažia sa rodičia o splodenie chlapcov, pretože v budúcnosti prinesú do rodiny asi viac peňazí než dcéry.

Od roku 1960 sa počet občanov Egypta strojnásobil. V 80. rokoch pribúdali ročne takmer tri percentá ľudí. Za Mubarakovej vlády sa začal program rodičovského plánovania, vďaka ktorému sa podarilo tento ukazovateľ stlačiť pod dve percentá. Teraz ale znovu vystúpil na 2,5 percenta.

Potravinová neistota

Už pred desiatimi rokmi Egypt dovážal až polovicu potravín potrebných pre jeho obyvateľstvo, medzitým počet jeho obyvateľov ešte prudko narástol - až o spomínaných 20 miliónov. No dostupnej poľnohospodárskej pôdy v krajine pritom nepribudlo.

Dnes sa tak závislosť Egypta od dovozu potravín pohybuje približne na úrovni 70 percent. Väčšinu z toho tvorí pšenica, ktorej je Egypt najväčším importérom na svete. Tým sa táto najväčšia arabská krajina stáva obzvlášť zraniteľnou dopadmi zmeny klímy.

Stačí väčšie sucho u niektorých veľkých exportérov obilia - predovšetkým USA v závese s Ruskom - a v krajine prudko poskočia ceny potravín. To môže prispieť k vzniku už spomínaných sociálnych nepokojov a v širšom zmysle k nebývalej miere emigrácie z krajiny.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2017-01-10 18:31:36 - Feat.: 0 - Title: Klimatická zmena spôsobí nepredstaviteľnú utečeneckú krízu, tvrdia vojenskí experti 02 - Modified: 2017-05-17 12:26:38 - Feat.: 0 - Title: Potápajúce sa mestá aj extrémne suchá. Svetom sa pohli klimatickí utečenci
01 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 04 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze 05 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:36