Lokalita sa nachádza sedem kilometrov od historického centra Tbilisi pri nádrži pitnej vody Tbiliská Mara.GINO GREEN CITY
StoryEditor

Vybudoval akvapark v Bešeňovej, teraz v Gruzínsku stavia miliardový projekt so slovenskou vizitkou

23.06.2017, 00:00
Slovenský podnikateľ gruzínskeho pôvodu a šéf predstavenstva firmy Gino Holding Nodari Giorgadze pre HN.

Vyštudoval fyziku, bol diplomatom, staval akvaparky. V súčasnosti sa púšťa do výstavby zeleného rezortu v gruzínskej metropole pre tisíce ľudí. „Gino Green City bude výstavnou vizitkou celého regiónu,“ hovorí Nodari Giorgadze.

V Gruzínsku už niekoľko rokov pripravujete významnú investíciu do zeleného mestečka. O čo presne v tomto projekte ide?
Okolo nášho akvaparku Gino Paradise v Tbilisi, ktorý sme otvorili v apríli 2014, som začal dokupovať pozemky. Aktuálne v lokalite vlastníme zhruba 24 hektárov. Potom som zašiel za primátorom Tbilisi, za premiérom Gruzínska i za vládou s tým, že mám záujem investovať ďalšie prostriedky. Povedal som im, že tam plánujeme vybudovať infraštruktúru vrátane ciest, chodníkov, inžinierskych sietí, kanalizácie a tak ďalej. Predstavil som im víziu nového moderného mestečka – nového Tbilisi. Postavíme tam Tbilisi 21. storočia s najmodernejšími technológiami.

Aké technológie máte na mysli?
Dôraz v prvom rade kladieme na ekológiu, a preto využijeme zelenú energiu – slnko, vodu, geotermálnu vodu i biologický odpad. Keby sa mi nepodarilo postaviť akvapark za 30 miliónov eur, nezískal by som takú dôveru, že dokážem taký náročný projekt zrealizovať. Začali sa na mňa preto pozerať serióznejšie. Pozval som ich na Slovensko, aby videli, čo som tu dokázal. Postavil som dve fotovoltické elektrárne aj akvapark v Bešeňovej, ktorý si tiež vyrába zelenú energiu zo slnka i z geotermálnej vody. Navyše nevyrába elektrinu a teplo iba pre seba, ale dodáva ju do siete. Situácia bola aj tak veľmi ťažká, pretože málokto veril tomu, že také niečo sa vôbec dá postaviť.

Získali ste potrebnú podporu?
Podporil ma vtedajší minister hospodárstva Giorgi Kvirikašvili, ktorý je v súčasnosti gruzínskym premiérom. Zároveň som si získal podporu zástupcu ministra hospodárstva Dimitryho Kumsišviliho. Ten bol aj viceprimátorom Tbilisi a dnes je prvým zástupcom premiéra a ministrom financií. Po náročných rokovaniach a prezentáciách projektu napokon došlo k tomu, že nám Gruzínsko a mesto Tbilisi zverilo 286 hektárov pozemkov okolo nášho akvaparku. Dokopy teda ide o územie s rozlohou 310 hektárov.

Kde bude tento projekt stá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = hnbiznis, menuAlias = hnbiznis, menuRouteLevel0 = hnbiznis, homepage = false
19. apríl 2024 16:03