Šéf SNS Andrej DankoTASR/J. Kotian
StoryEditor

Danko sa stretol so šéfmi Kie: Automobilka očakáva, že Slovensko rýchlo dostavia diaľnice

26.06.2017, 17:37
Autor:
TASRTASR
Predstavitelia spoločnosti Kia vyjadrili želanie, aby Slovensko čo najrýchlejšie dobudovalo infraštruktúru.

Predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) rokoval dnes v juhokórejskej metropole Soul s predstaviteľmi spoločností Samsung a Kia Motors Corporation.

So zástupcami Samsungu sa delegácia podľa Dankových slov zhovárala o potrebe vzdelávacích procesov či o nábore nových pracovných síl.

Kia žiada infraštruktúru

Predstavitelia spoločnosti Kia zase vyjadrili želanie, aby Slovensko čo najrýchlejšie dobudovalo infraštruktúru.

"Z hľadiska výkonnej moci, a teda potreby dostavby infraštruktúry, sme sa bavili o problémoch, ktoré pri výstavbe vznikajú, a to z hľadiska vlastníckych práv, z hľadiska environmentálnych záťaží. A myslím si, že u týchto investorov je pochopenie pre tieto záležitosti, ale očakávajú, že Slovensko veľmi rýchlo pristúpi k dostavbe týchto diaľnic. A preto bude veľmi dôležité, ako pristúpi Národná rada i k uvoľneniu dlhovej brzdy," povedal Danko slovenským novinárom na margo dnešných rokovaní s Kiou.

Potrebu doviesť rokovania o tzv. dlhovej brzde čo najskôr do úspešného konca vyslovil dnes po stretnutiach v Soule aj podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd). Podľa neho ide totiž o jediný spôsob, ako vyjsť v ústrety týmto investorom, ktorých plány sú pre nás aj do budúcnosti veľmi zaujímavé.

"Zástupcovia uvedených spoločností nám rozprávali aj o svojich plánoch do budúcnosti. Mňa osobne veľmi milo prekvapilo, že viac ako polovica áut, ktoré budúci rok plánuje Kia predať v Európe, bude vyrobených práve v žilinskom závode. A aby tento cieľ mohli dosiahnuť, tak by práve potrebovali nejakú súčinnosť štátu pri dostavbe infraštruktúry," zdôvodnil Hrnčiar.

Návrh uznesenia o uvoľnení tzv. dlhovej brzdy predložili minulý týždeň do NR SR poslanci parlamentu zo strán Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Výnimka na financovanie výstavby diaľnic

Na základe neho chceli zaviazať rezort financií a dopravy, aby do 15. októbra predložil finančnému výboru podklady, v súlade s ktorými výbor pripraví novelu ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti, teda zákona o dlhovej brzde s tým, že sa do nej zavedie výnimka na financovanie výstavby diaľnic a rýchlostných ciest.

Poslanci však rokovanie o tomto návrhu prerušili a pokračovať budú až na septembrovej schôdzi.

Delegácia predsedu parlamentu Andreja Danka vrátane podpredsedov Andreja Hrnčiara a Martina Glváča je momentálne na zahraničnej pracovnej ceste v Kórejskej republike, kde sa zdrží až do štvrtkového poludnia.

Cesta sa koná pri príležitosti utorňajšieho stretnutia predsedov parlamentov eurázijských krajín, na ktorom Danko vystúpi v panelovej diskusii.

Okrem tejto konferencie však predseda NR SR absolvuje pri príležitosti pracovnej cesty aj viaceré bilaterálne stretnutia. Dnes sa stretol s predsedom dolnej komory ruského parlamentu - Štátnej dumy - Viačeslavom Volodinom, v utorok ho zase čakajú bilaterálne schôdzky s predsedom juhokórejského parlamentu Čong Sje-kjunom a predsedom arménskeho parlamentu Arom Bablojanom.

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 06:31