StoryEditor

"Tváriť sa, že nemám so Smerom nič, by bolo neslušné." Jahnátek má nábeh na novú funkciu

28.06.2017, 15:00
Autor:
TASRTASRchocho
Jahnátka nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení.

Bývalý minister hospodárstva a pôdohospodárstva a súčasný poslanec Smeru Ľubomír Jahnátek má nábeh na novú funkciu. Komisia ministerstva hospodárstva ho odporučí ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi ako najlepšieho kandidáta na nového predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Definitívne rozhodnutie je na vláde. Jahnátka nominovala Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. Výberová komisia vyberala spomedzi štyroch uchádzačov. Okrem Jahnátka sa na výberovom konaní zúčastnil súčasný podpredseda ÚRSO Miroslav Čelinský, ako aj Jozef Legény a Ľubomír Blaško.

"Komisia sa uzniesla po dlhej úvahe, že odporučí ministrovi hospodárstva na post predsedu ÚRSO pána Jahnátka," povedal dnes na brífingu predseda výberovej komisie a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Vojtech Ferencz. Podľa jeho slov na druhom mieste skončil v hodnotení komisie Blaško, tretí bol Čelinský a štvrtý Legény.

Minister Žiga nedávno informoval, že návrh na nového predsedu ÚRSO by mala vláda schvaľovať na svojej schôdzi 4. júla 2017. Zákon o regulácii v sieťových odvetviach, ktorý dáva kompetenciu vymenovať šéfa ÚRSO po novom vláde bez účasti prezidenta, bol v parlamente po prelomení veta Andreja Kisku schválený 13. júna.

Jahnátek chce nezávislosť ÚRSO garantovať "zo zákona"

"Mojou víziou je, že ÚRSO by sa mal viac otvoriť. ÚRSO nemôže byť ako Pandorina skrinka, že do úradu nejaké údaje 'vlezú' a nejaké z neho 'vylezú'," uviedol Jahnátek, ktorého kandidatúru navrhla Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

Ceny energií musia byť podľa neho predvídateľné, najmä pre podnikateľský sektor. "Podnikatelia robia investície spravidla na niekoľko rokov. Ak si podnikateľ nevie vyrátať, aký bude asi vývoj o päť rokov, tak sa mu veľmi ťažko plánuje investícia. Nevie si ju naplánovať a ide tak do obrovského rizika," upozornil.

Pozrite si aj, čo si o Jahnátkovi, ako o možno budúcom šéfovi ÚRSO, myslí minister vnútra Robert Kaliňák:

Jahnátek chce nezávislosť ÚRSO v prípade potvrdenia vládou garantovať podľa svojich slov "zo zákona". "Tváriť sa po 11 rokoch na najvyšších postoch v štáte, že nemám so stranou Smer-SD nič spoločné, by bolo neslušné voči tejto strane a bolo by to neférové voči občanom. Som za Smer-SD v hospodárskom výbore parlamentu, som tam ako nominant. Nie som členom Smeru, ale od roku 2006 som bol vždy nominantom strany Smer-SD. Teraz nejdem na základe nominácie predsedníctva Smeru alebo vlády, ale na základe nominácie AZZZ," priblížil.

Podozrenia z rodinkárstva

Ako minister pôdohospodárstva, v úrade bol v rokoch 2012 až 2016, čelil obvineniam z rodinkárstva. Na dôležité pozície na ministerstve a v iných štátnych organizáciách sa mali dostať viacerí ľudia s prepojením na Jahnátka. Či už priamym rodinným, alebo kamarátskym.

Jahnátek obvinenia popieral a tvrdil, že prešli výberovým konaním a o žiadny protekcionizmus nešlo.

ÚRSO ešte začiatkom roka šéfoval Jozef Holjenčík. No 2. februára 2017 po tlaku spôsobenom kauzou okolo predražených cien energií oznámil premiérovi Robertovi Ficovi, že sa vzdáva funkcie. Fico o tom následne oboznámil verejnosť.

Všetky právomoci v úrade po Holjenčíkovy prebral podpredseda úradu Miroslav Čelinský.

OĽaNO to považuje za škandalózne

Poslanci hnutia OĽANO považujú nomináciu Jahnátka na post šéfa regulačného úradu za škandalóznu. „Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by mal byť zo zákona nezávislý. Nezávislosť tohto úradu pod vedením poslušného straníka bude tým pádom minulosťou, pretože zasahovanie politikov do cien energií môže priniesť zvýhodňovanie spriaznených podnikateľov, napríklad cez ceny elektriny z fotovoltaických elektrární, ktoré úrad určuje," tvrdí poslanec obyčajných Eduard Heger.

Nespokojná je aj poslankyňa OĽaNO Veronika Remišová. „Ťažko niekto uverí, že úrad bude pôsobiť nezávisle pod vedením dlhoročného vrcholového politika Smeru, ktorého do funkcie navrhne bývalý minister za tú istú stranu,“ upozornila s tým, že Ľubomíra Jahnátka navrhla do funkcie Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení, ktorej prezidentom je bývalý minister za stranu Smer Tomáš Malatinský.

Poslanci OĽANO zároveň žiadajú, aby vláda výberové konanie zopakovala aj s verejným vypočutím kandidátov.

01 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 02 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch 03 - Modified: 2024-02-22 13:02:39 - Feat.: - Title: Regulačný úrad predložil novelu energetických zákonov, chce zvýšiť svoje kompetencie 04 - Modified: 2024-02-20 08:03:06 - Feat.: - Title: Vodári lobujú za revolučnú novinku v cenách. V minulosti neprešla, no teraz majú šancu na úspech 05 - Modified: 2024-02-06 14:53:35 - Feat.: - Title: Verejnosť môže pripomienkovať vyhlášky o trhu s plynom a elektrinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:41