HN regióny - TOP 10 firiem 2016 regiónu PopradPeter Mayer
StoryEditor

Prešovské firmy bojujú s neplatičmi

10.07.2017, 00:00
Firmy prešovského regiónu sa rokmi naučili, ako predchádzať nekalým obchodným praktikám.

Na jednej strane vysoká nezamestnanosť, na druhej nedostatok pracovníkov. Nedobudovaná infraštruktúra, no nižšie náklady na nájom i pracovníkov a výhodná poloha pre firmy pôsobiace na celom Slovensku. Spoločnosti z prešovského regiónu sa na miesto svojho pôsobenia nesťažujú a vnímajú ho ako svoju výhodu. Ako jednu z najväčších prekážok v našom podnikateľskom prostredí stále vnímajú nevymožiteľnosť práva. Podnikatelia sa často stretávajú s neplatičmi. „Vymožiteľnosť práva na Slovensku je vnímaná ako jedna z najhorších v celej EÚ, čo má v niektorých prípadoch veľký dosah na rozvoj niektorých firiem,“ konštatuje analytik spoločnosti Capital Markets Ján Jursa.

Problém s neplatičmi
Firmy sa zhodujú, že v praxi majú najväčší problém udržať platobnú disciplínu menšie spoločnosti. „Často sa stretávame aj s tým, že spoločnosť, ktorá povedzme minulý mesiac bez náznakov problémov fungovala, je zrazu v konkurze. Ďalšou kapitolou u nás je nízka transparentnosť podnikania a s tým súvisiace rôzne nekalé obchodné praktiky,“ tvrdí Peter Kanuk, konateľ spoločnosti Lunys, ktorá sa v rebríčku Top 10 firiem z Prešovského kraja umiestnila na siedmom mieste v kategórii Obchodné firmy s obratom 10 až 50 miliónov eur. Kanuk dodáva, že v našej krajine chýbajú legislatívne páky, prostredníctvom ktorých by bolo možné riešiť problémy efektívne a bez zbytočnej byrokracie.

Ako sa rokmi praxe ukázalo, štát je vo väčšine prípadov bezmocný a firmy si museli pomôcť samy. Príkladom je aj spoločnosť Hudák zaoberajúca sa spracúvaním valcovanej ocele. „Mali sme veľké problémy s neplatičmi. Spory končili na súdoch, počas nich firmy zanikali a z exekúcií nič nebolo.


Rozhodli sme sa preto pred štyrmi rokmi začať si vyberať partnerov a obchodovať iba s overenými firmami. Odvtedy nám musia firmy platiť predfaktúrou či v hotovosti, čím sme celkový počet dlžníkov znížili na jedno až dve percentá,“ uvádza konateľ spoločnosti Stanislav Hudák. Firma sa v kategórii výrobných spoločností s obratom dva až 9,9 milióna eur umiestnila na piatom mieste.

Nižšie náklady na prevádzku
„Evergreenom“ pre východné Slovensko je aj absentujúca infraštruktúra, zvlášť pre dopravný uzol, akým je Prešov. Firmy si túto skutočnosť uvedomujú, no zároveň tvrdia, že by sa na západ kvôli tomuto problému neodsťahovali. „Stav infraštruktúry a jej budovanie je skutočne ubíjajúce. Pravdou však je, že to nepovažujem za neprekonateľnú prekážku podnikania,“ tvrdí obchodný riaditeľ spoločnosti Baliarne Obchodu Poprad, trojkou medzi výrobnými firmami s obratom 10 až 50 miliónov, Igor Matušek.

Podnikatelia by ocenili zlepšenie situácie v rámci dôležitých dopravných spojov a uzlov. Zároveň upozorňujú, že región prináša aj množstvo výhod, ktoré by inde na Slovensku nemuseli získať. „Vyhovuje nám nižšia výška nájmov i lacnejšia pracovná sila. Výhodou pre nás je tiež poloha. Bardejov je blízko k Rusku i Poľsku,“ uvádza konateľ spoločnosti J&J Automotive Vladimír Feciskanin, ktorého firma sa umiestnila v kategórii obchodných firiem s obratom dva až 9,9 milióna eur na siedmom mieste.

Vysoká nezamestnanosť, málo ľudí
Nezamestnanosť v Prešovskom kraji je momentálne na úrovni 12,2 percenta, čo je najviac spomedzi všetkých krajov Slovenska. Podnikatelia sa však zhodujú, že je veľký rozdiel medzi nezamestnanosťou na papieri a skutočným percentom zamestnateľných ľudí, ktorí sú bez práce. „Keď som v roku 2000 nastupoval do firmy, mali sme na akékoľvek miesto v našej firme doslova stovky žiadosti. Situácia je momentálne skutočne zlá. Nevieme obsadiť takmer žiadne miesto bez komplikácií,“ tvrdí Matušek.

Problémom je nájsť vzdelaného človeka v odbore s potrebnou kvalifikáciou. „Na spoluprácu s úradmi práce sa nespoliehame. Keď pracovníka vyškolíme, ide do zahraničia. Ľudí sme si vybrali aj vyškolili sami, z ktorých sa stali odborníci,“ konštatuje aj Hudák a zároveň dodáva, že jeho firma so sto pracovníkmi má momentálne toľko práce, že by bol schopný zamestnať dvojnásobok.

O rebríčku Top 10 firiem regiónu
Zostavený je na základe objektívnych ukazovateľov z účtovných závierok. Ocenenie za daný región získavajú firmy v piatich kategóriách, a to obchodné a výrobné spoločnosti s tržbami od 2 do 10 miliónov eur a od 10 do 50 miliónov eur, i firmy z mikrosegmentu. O tom, ktoré firmy sú ocenené a ktoré sa ocitnú na shortliste, informujú HN. Rebríček sprevádzajú regionálne diskusné fóra Hospodárskych novín HNRegióny.

01 - Modified: 2024-04-13 07:07:07 - Feat.: - Title: Ministerstvo obrany podpísalo zmluvu na obnovu budovy v prešovských kasárňach za takmer dva milióny 02 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 03 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-19 11:34:09 - Feat.: - Title: V Prešove by mohla vzniknúť nová nemocnica. V súčasnosti sa preverujú možnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:53