Reuters
StoryEditor

Veľké reči, predaj žiadny. Luxusné apartmány v mrakodrape Črep zívajú prázdnotou

10.07.2017, 17:26
Autor:
areare
Potencionálnych záujem odrádza horibilná suma za apartmány s výhľadom na Londýn.

Takmer na deň presne bol pred piatimi rokmi slávnostne otvorený londýnsky kontroverzný mrakodrap, ktorý po svojom vzhľade získal aj meno: The Shard čiže Črep. Predaj najluxusnejších desiatich bytov na vrchole budovy mal vraj zabrať "zhruba len 20 telefonátov". Napriek tomu apartmány nemajú ani po piatich rokoch jediného kupca

​S cenou až 50 miliónov libier (56,5 milióna eur) boli pred piatimi rokmi ponúkané exkluzívne apartmány medzi 53. a 65. poschodím 72-poschodového mrakodrapu.

Hotelová služba

Brožúry ponúkajúce tri dvojpodlažné mezonety lákali záujemcov na výhľad až na more a trhovisko v Ascote. Ani najnižšie položenému bytu, ktorý bol v predaji za 30 miliónov libier (v prepočte takmer 34 miliónov eur), neprekážal vo veľkolepom výhľade na hlavné mesto Veľkej Británie žiadny dom v okolí. Apartmány sú najvyššie umiestnené v celom Londýne.

Okrem výhľadu dostali potenciálni rezidenti prísľub, že získajú možnosť privolať si izbovú službu z päťhviezdičkového hotela, ktorý sa nachádza o niekoľko poschodí nižšie. Zabudovaná servisná lanovka by mohla jedlo dovážať priamo do kuchýň apartmánov.

Nič z toho však záujemcov - so zreteľom na horibilnú sumu - neprilákalo.

Bez komentára 

Ako pre britský denník The Guardian uviedol hovorca agentúry, ktorá dohliada na každodenné dianie v budove, luxusné apartmány sú stále "úplne prázdnymi škrupinkami". Akýkoľvek predaj týchto bytov nie je zaznamenaný ani na katastrálnom úrade.

Pozrite sa, ako rástol mrakodrap The Shard.

Avšak ponuka brožúr už nie je k dispozícii a vývojári veže a jej katarskí majitelia, ktorí sa ešte pred pár rokmi chválili najluxusnejšími bytmi v metropole, o rezidenciách nechcú hovoriť.

Ani zástupcovia katarskej Diary, realitnej pobočky štátnej správy v zálive, nereagovali na žiadosť o okomentovanie situácie.

Od rekordu ďaleko 

Agent pre kúpu luxusných nehnuteľností Henry Pryor uviedol, že ho nepredané byty neprekvapili. "Keby majitelia mohli apartmány predať za koľko momentálne chcú, predali by ich," povedal. Lenže nemôžu, dodáva.

Londýnsky trh s nehnuteľnosťami totiž na tom v súčasnosti nie je najlepšie. A predaj jedného apartmánu za nižšiu cenu, než aká bola stanovená, by podľa neho znemožnil alebo aspoň veľmi skomplikoval, aby sa byty v budúcnosti predali za lepšiu cenu.

Podľa realitného agenta nemožno byty v Črepe porovnávať s apartmánom predaným za cenu blížiacu sa rekordným 136-miliónmi libier, ktoré záujemca zaplatil za rezidenciu u Hyde parku. Tá má totiž oveľa lepšiu lokalitu. "Bohatí ľudia nechcú ukladať obrovské sumy peňazí do nehnuteľností na juh od rieky. Nikto nepozná nikoho, kto tam žije, "myslí si Pryor.

The Shard

Mrakodrap pripomínajúci črep je so svojimi 310 metrami najvyššou budovou v Londýne a štvrtým najvyšším mrakodrapom v Európe.

Stavba budovy začala v roku 2009. Taliansky architekt Renzo Piano, ktorý je okrem iného napríklad autorom New York Times Tower, navrhol údajne Črep v roku 2000 na obede v Berlíne na jedálenskom menu. V dôsledku finančnej krízy v rokoch 2007 - 2008 sa však projekt zrútil a obnovený bol až po kúpe 80 percentách veže Katarom.

Stavba budovy stála 450 miliónov libier, čo je zhruba 509 miliónov eur. Na mieste, kde sa mrakodrap týči, stál predtým kancelársky komplex Southwark Towers, ktorý bol tesne pred výstavbou novej budovy zbúraný.

Mrakodrap je terčom kritiky. Podľa ochrancov národného majetku moderná budova kazí pohľad na historické centrum Londýna. Ostré slová si neodpustil ani princ Charles: "Londýn sa zrejme mení v absurdný piknikový stôl. Už tu máme obriu uhorku, teraz to vyzerá, že budeme mať ohromnú soľničku."

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 02 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:00