Archív HN
StoryEditor

Kotlebovci nadbiehali voličom odvážnymi ekonomickými sľubmi. Ich splnenie by nás značne zadĺžilo

11.07.2017, 20:29
Autor:
rdurdu
INESS sa pozrel na dopady, ktoré by malo splnenie sľubov kotlebovcov na slovenskú ekonomiku.

Od marca 2016 sedia v Národnej rade Slovenskej republiky poslanci za Ľudovú stranu Naše Slovensko. Voličom nadbiehali sľubmi o sebestačnom Slovensku, ktoré hospodári s vyrovnaným rozpočtom, znižovaní daní, vystúpením z EÚ a NATO, čím by zmizla naša povinnosť platiť poplatky, skrátením odchodu do dôchodku, či zoštátnením strategických podnikov.

Jedna vec sú však plány a druhá realita, ktorá by mohla nastať, keby ich kotlebovci skutočne presadili.

Najväčší populisti

Na dopady programu strany Mariana Kotlebu sa vo svojej štúdii pozrel analytik INESS Robert Chovanculiak. Extrémistickú stranu si vybral pre najodvážnejšie sľuby a najväčší populizmus spomedzi všetkých strán v parlamente.

​Prepočty sú vypočítané s predstavou toho, že Kotleba vládne už dnes a plní svoje sľuby, teda na rok 2017.

Vystúpenie z NATO: deväť miliónov

Začnime s ideou vyrovnaného rozpočtu. Aby Slovensko vzorne hospodárilo, potrebovali by kotlebovci zvýšiť príjmy štátu (alebo znížiť výdavky) o 1,084 miliardy eur. Kotleba chce ušetriť zrušením sociálnych dávok pre Rómov. INESS pripomína, že Rómovia žiadne špeciálne dávky nepoberajú (pretože na ne majú nárok všetci Slováci). Odhaduje však, že takto by kotlebovci ušetrili 322 miliónov eur.

Vystúpením z NATO by sme ušetrili vyše deväť miliónov eur, zníženie počtu poslancov na 100 by ušetrilo 17,5 milióna eur.

Kotlebovci často kritizujú financovanie politických strán o štátneho rozpočtu. Zrušením tohto opatrenia by sa ušetrilo 12 miliónov eur.

​Že kotlebovcom peniaze zo štátneho nesmrdia, to už je iný príbeh. Kotlebovci by svojim programom dokázali ušetriť bezmála 400 miliónov eur.

Drahá neutralita

Poďme sa pozrieť na výdavky. Najväčšou položkou je obnovenie zbrojárskej výroby a neutralita Slovenska. Väčšia armáda znamená viac výdavkov na platy, viac techniky znamená viac výdavkov na údržbu. Celková suma predstavuje sedem miliárd eur, odhaduje INESS.

Nasleduje zoštátnenie strategických podnikov. INESS odhaduje, že vrátenie energetík, plynární a elektrární do rúk štátu by vyšlo na 4,26 miliardy eur. Zároveň dodáva, že príjmy štátu by sa zvýšili o 400 miliónov eur, ak by si aj po zoštátnení zachovali svoju výkonnosť.

​Zavedením 15-percentnej rovnej dane by štát prišiel o dve miliardy. Obľúbená téma kotlebovcov, opustenie únie a vymanenie sa spod diktátu Bruselu, by Slovensko stálo takmer 1,5 miliardy eur. Obnovenie koruny by Slovensko stálo 67 miliónov eur, v čom sú započítané vyššie úroky, ktoré by však každoročne rástli. INESS nepočíta s možným zvýšením inflácie, ktorá sa momentálne pohybuje tesne okolo jedného percenta.

Sľuby kotlebovcov a ich dopad si môžete pozrieť v tabuľke nižšie (sumy sú v miliónoch eur):

Jednorázový poplatok: 11 miliárd

INESS do zvyšovania výdavkov z rôznych dôvodov nezapočítal zrušenie poplatkov u lekárov, zoštátnenie poisťovní, dotovanie LPG a CNG a obnovenie lesov.

Aký je teda výsledok?

Jednorazové investičné výdavky by pre pokladnicu predstavovali záťaž vo výške 11 miliárd eur. Zároveň by však tieto investície priniesli teoretické príjmy vo forme spomínaných dividend vo výške 400 miliónov eur. Ak by mal Kotleba a jeho poslanci moc a plnil by všetky sľuby, súčasný deficit by sa zvýšil o 5,2 miliardy eur.

Ako by sa to prejavilo na deficite? Ten súčasný je najnižší v histórii: 1,29 percenta HDP (písali sme tu). Počas Kotlebovej vlády by narástol na 7,47 percenta HDP.

To sú čísla bez započítaných 11 miliárd eur na jednorazové investičné výdavky.

01 - Modified: 2024-02-10 12:00:12 - Feat.: - Title: Deň pred svadbou zistila, že ju muž podvádzal. Pred oltárom namiesto sľubov prečítala jeho správy s milenkou 02 - Modified: 2022-05-02 15:04:15 - Feat.: - Title: Kotlebu jednohlasne opäť zvolili za šéfa ĽSNS. Strana označila stratu jeho mandátu za protiústavnú 03 - Modified: 2022-04-26 14:58:59 - Feat.: - Title: Kotleba sa iba tvári, že nechápe Ústavu 04 - Modified: 2022-04-26 12:16:27 - Feat.: - Title: Kotleba sa márne snažil dostať do parlamentu, na vrátnici ho otočili 05 - Modified: 2022-04-26 15:05:28 - Feat.: - Title: Kotlebovi nepomohlo ani dobýjanie sa do parlamentu. Definitívne skončil aj klub ĽSNS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:47