Reuters
StoryEditor

Ako otroci za hranicami držia pri živote Kimovu ríšu. Aj neďaleko Slovenska

13.07.2017, 18:22
Medzinárodné sankcie škodia Severnej Kórei, tá peniaze zarába vysielaním otrokov za hranice.

Takmer celý svet uvalil na Severnú Kóreu sankcie pre jej jadrový program a skúšky zbraní. Štáty sveta i OSN uvalili embargo na zbrane, zlato, diamanty či luxusné materiály pochádzajúce z Kórey za účelom zhoršenia ekonomickej situácie obyvateľov, čo má vyvolať nepokoje a časom aj pád stalinského režimu.

To sa však stále nedeje, Severná Kórea naďalej pokračuje v jadrovom režime, skúša nukleárne zbrane, nedávno vyvinula zbraň, ktorá dokáže ohroziť územie USA (viac čítajte tu). Ako sa jej to darí napriek tvrdým sankciám?

Otrocká práca

Jednou z odpovedí je obchod s mocným susedom - Čínou. Tá je najväčším severokórejským obchodným partnerom, do krajiny smeruje štvrtina exportu KĽDR. Ďalšou je otrocká práca občanov, ktorí sú vysielaní do sveta na práce, pričom veľká časť ich zárobku je konfiškovaná.

Americký denník New York Times zmapoval situáciu vyslaných pracovníkov v ruskom meste Vladivostok na pobreží Tichého oceánu. Severokórejčania tu pracujú poväčšine ako maliari. "Sú veľmi rýchli, lacní, spoľahliví, o mnoho lepší ako ruskí pracovníci," uviedla 32-ročná Julia na margo maliarov z Kimovej ríše.

Úplatky za odchod za prácou...

"Nerobia nič iné, len pracujú od rána do večera," chváli.

Ľudskoprávne organizácie prirovnávajú toto konanie k obchodovaniu s otrokmi. Severná Kórea je spojená s mnohými bizarnosťami a tento "obchod" nie je výnimkou.

​Bieda a teror v krajine majú za následok to, že Severokórejčania často dávajú úplatky, aby mohli byť vyslaní do Ruska na práce, kde robia aj 20 hodín denne.

... peniaze si však neužijú

Zarobené peniaze si však veľmi neužijú. Odhaduje sa, že od 30 do 80 percent platu konfiškuje Kimova strana, ďalšie peniaze plynú do takzvaných fondov vernosti. Odvádzanie je však povinné.

​Samozrejmosťou je prísny dohľad, neustála propaganda a výplach mozgov. Do zahraničia sú spravidla vysielaní starší muži, ktorí majú doma rodiny. Pri nich je riziko útoku veľmi nízke, nakoľko doma majú rodiny, ktoré by sa stali terčom represií v prípade ich úteku.

Spomienka na gulagy

Severokórejčania však pracujú aj v iných častiach Ruska.

Americký novinár Shane Smith z VICE News hľadal vo východnom Rusku na hraniciach s Čínou tábory, kde z Kórey vyslaní pracovníci rúbu a spracúvajú drevo. Podmienky v táboroch pripomínajú gulagy z čias Stalinovej éry.

V galérii si pozrite zaujímavosti o KĽDR:

Ďalší sa podieľajú na stavbe luxusného apartmánového domu v Moskve, iní pomáhali na stavbe štadióna v Petrohrade, kde sa odohrá niekoľko zápasov futbalových MS v roku 2018.

Kúsok od Slovenska

Novodobí otroci však nepracujú len v Rusku, niekoľko stoviek ich pracuje neďaleko Slovenska. Britský Telegraph na svojej webstránke uvádza, že v Poľsku pracuje 800 Severokórejčanov vo veľmi biednych podmienkach. Pracujú viac 12 hodín denne šesť dní v týždni.

Niektorí z nich pracovali pre výrobcov lodí Nauta SA a Crist SA, ktoré sídlia v severopoľskom meste Gdynia. Iróniou je, že obe firmy obdržali o Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ktorý kontroluje Európska únia) finančný úver spolu vo výške 77 miliónov eur v roku 2009.

Bizarná reklama

OSN odhaduje, že vyslaní pracovníci "dodajú" do severokórejskej kasy 1,8 miliardy eur ročne a tým prispievajú k životaschopnosti režimu, ktorý je reliktom stalinskej éry a ktorý sleduje občanov na každom kroku.

Nepohodlní končia v tom lepšom prípade v pracovných táboroch.

Ani to však zrejme nevadí jednej firme z Vladivostoku. Tá na svojej stránke uvádza, že "Severokórejčania sú schopní pracovníci, ktorí prácu vykonávajú rýchlo, efektívne a lacno." Dodáva, že pracovníci z Kórey sú "priateľskí a slušní, zadarmo poradia pri výbere dlaždíc a sú zárukou kvality."

V štúdiu HNtelevízie sme privítali cestovateľa, ktorý zavítal do Severnej Kórey. Pozrite si video:

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:19