HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

BMW vážne zvažuje veľkú investíciu v Česku. Bavori chcú u susedov testovať autá bez vodiča

14.07.2017, 09:48
Autor:
ČTKČTK
Česku hrá do kariet jeho poloha i dobrá skúsenosť investorov.

Nemecká automobilka BMW chce v Česku vybudovať testovacie centrum na nové autá, povedal minister financií Ivan Pilný (ANO), ktorého cituje denník Mladá fronta Dnes (MfD). Podľa denníka by sa na testovacom okruhu v Ústeckom alebo Karlovarskom kraji mali skúšať autonómne vozy a investíciu za miliardy korún BMW vážne zvažuje.

Pilný na otázku ohľadom ďalšej politiky prideľovania investičných stimulov uviedol ako vzor dohodu s americkou GE Aviation, ktorá v Česku chystá veľké vývojové centrum pre letecké motory a bude ich aj vyrábať, píše MfD.

O dráhu je záujem

"Podobná dohoda je aj s BMW, ktoré tu chce urobiť testovacie stredisko na nové automobily. Nejde teda o montovňu," cituje denník ministra. CzechInvest ani BMW informáciu nechceli komentovať.

Podľa MfD môže plán BMW súvisieť so skôr oznámeným zámerom ministerstva dopravy postaviť v Česku testovací okruh pre autonómne vozidlá a ich prevádzku skúšať aj v reálnej prevádzke na diaľnici D2 medzi Brnom a Bratislavou. Budúci rok chce ministerstvo zadať štúdiu uskutočniteľnosti na skúšobný polygón, a potom rozhodnúť, či a kde ho postaviť. Záujem o testovanie autonómnych vozidiel v meste doteraz prejavili mesta Ústí nad Labem a Mladá Boleslav, povedal denníku hovorca ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Výhodné Česku

Automobilka BMW už skôr oznámila veľké investície do nových technológií v rádoch miliárd eur. Pre Česko hrá podľa MfD nielen dobrá skúsenosť investorov, ale aj geografická blízkosť k závodom v Mníchove a predovšetkým v Lipsku, kde sa vyrábajú elektromobily tejto značky.

Na technológii pre autonómne riadenie pracuje v Česku pražské výskumné a vývojové centrum francúzskej spoločnosti Valeo. Firma ho buduje od roku 2002, v súčasnosti v ňom vyvíja napríklad aj súčiastky pre autoklimatizáciu asi 500 inžinierov.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 10:02:26 - Feat.: - Title: Český Senát umožnil prijatie nových pravidiel pre zväzky párov rovnakého pohlavia 04 - Modified: 2024-04-16 15:10:56 - Feat.: - Title: V Česku je málo študentov učiteľstva, minister volá po spoločenskej objednávke 05 - Modified: 2024-04-16 13:52:25 - Feat.: - Title: Názory na zahraničnú politiku by nemali narúšať vzťahy Čechov a Slovákov, myslí si prezident Pavel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:53