Tomáš DruckerTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Štát chystá novinku. Chce mať pod kontrolou náklady na lieky, za ktoré sa platí najviac

16.07.2017, 14:54
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo zdravotníctva chce mať pod kontrolou, koľko peňazí ide na lieky, na ktoré sa z verejného zdravotného poistenia platí najviac peňazí.

Ich výrobcovia by tak každý rok museli predkladať plány, koľko si liečba pacientov vyžiada.

Ak ich prekročia, rozdiel budú musieť zdravotným poisťovniam zaplatiť. Navrhuje to ministerstvo zdravotníctva v novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov.

Viac ako 1,5 milióna eur ročne

Všetky lieky, ktoré sú hradené z poistenia a zdravotné poisťovne na ne dávajú viac ako 1,5 milióna eur ročne, majú byť po novom kategorizované podmienene.

Odhaduje sa, že sa nová povinnosť bude týkať asi 200 držiteľov registrácie lieku, štát by tak mohol mať pod kontrolou asi polovicu výdavkov z verejných zdrojov za lieky.

Zmena sa má týkať nielen nových liekov, ale aj tých, čo sú už na trhu.

"Cieľom podmienenej kategorizácie liekov je minimalizovať riziká vyplývajúce z nedostatku informácií o účinnosti a bezpečnosti lieku v bežnej terapeutickej praxi, prípadne z neistoty ohľadom budúceho vývoja nákladov na vysoko nákladné lieky. Časť rizika má byť uvedenými opatreniami prenášaná zo zdravotných poisťovní na držiteľov rozhodnutia o registrácii takýchto liekov," zdôvodňuje návrh ministerstvo.

Tí budú musieť zdravotným poisťovniam zaplatiť prípadný rozdiel na liečbu ich liekom, ak presiahne deklarovaný odhad.

Obdobie podmienenej kategorizácie sa zároveň predlžuje z 24 mesiacov na 36 mesiacov.

Prax podľa ministerstva ukázala, že obdobie nebolo dostatočne dlhé na zozbieranie údajov ako podkladov pre vypracovanie analýzy nákladovej efektívnosti.

Novela zákona mení podmienky

Spomínaná novela zákona mení podmienky na vstup liekov na slovenský trh, ako aj ich preplácanie zo zdravotného poistenia.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) navrhuje zmeny v kategorizácii aj cenotvorbe, ktoré priniesla reforma liekovej politiky exministra Ivana Uhliarika (KDH) z roku 2011.

Drucker si od toho sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby. Novelu zákona musí ešte prerokovať vláda aj parlament. V prípade, že ju odobria a podpíše ju prezident, mala by platiť od januára 2018.

01 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 02 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 03 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:49