Reuters
StoryEditor

Izolovaný Katar si chce zabezpečiť potravinovú bezpečnosť. Obrovským závodom

17.07.2017, 13:38
Autor:
TASRTASR

Katar investuje 1,6 miliardy katarských rialov (378,07 milióna eur) do vybudovania zariadenia na spracovanie a skladovanie potravín v blízkosti prístavu Hamad. Hotový by mal byť za zhruba dva roky a jeho cieľom bude pokryť lokálny dopyt po cukre, ryži a oleji na varenie.

Kontrakt vyhrala firma Al Jaber Engineering z Dauhy. Má 26 mesiacov na to, aby navrhla a vybudovala projekt pre národnú potravinovú bezpečnosť, povedal v nedeľu (16.7.) novinárom minister dopravy a komunikácií Jassim bin Saif al-Sulaiti. Katar vyzval firmy, aby predložili ponuky na tento projekt, ešte vlani, teda pred začiatkom sporu so susednými štátmi, ktorý sa začal v júni.

Ťažšia pomoc

Potravinová bezpečnosť je na Blízkom východe veľmi dôležitá, pretože nedostatok dažďa a nadmerné teplo sťažujú pestovanie obilnín a rozvoj chovu hospodárskych zvierat. Katar je v ťažšej pozícii, pretože závisí od dovozu potravín cez Saudskú Arábiu.

Tá však začiatkom júna prerušila diplomatické a obchodné väzby so susedným emirátom a zablokovala aj dopravu do Kataru. Podľa odhadu Katar dováža asi 38 percent potravín cez Saudskú Arábiu. "Toto je prvýkrát, keď budeme tieto komodity spracovávať v Katare," povedal al-Sulaiti.

Investície do prístavov 

Závod bude mať kapacitu na spracovanie 300-tisíc kg surového cukru týždenne, 600-tisíc kg ryže a 200-tisíc kg jedlého oleja. A sklady budú dosť veľké na to, aby dokázali pokryť dopyt po týchto položkách počas viac ako dvoch rokoch. Určitá časť produkcie sa bude používať v krmivách pre zvieratá a asi 30 percent pôjde možno na export.

Ďalšími spoločnosťami, ktoré sa podieľajú na projekte, sú švajčiarska Buhler, nemecká BIA a talianska CM Bernardini. Minister dopravy al-Sulaiti tiež uviedol, že Katar zvažuje investície do prístavov v zahraničí, ale odmietol byť konkrétnejší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:43