StoryEditor

Debata o liberalizácii sa priostruje

Telekomunikační operátori sú presvedčení, že po druhýkrát vrátený návrh novely telekomunikačného zákona nebude mať v parlamente dostatočnú podporu. Napriek podpore zo strany opozície má ATO informácie, podľa ktorých sa koaličná rada dohodla, že ju nepodporí - možným dôvodom je aj lobing ST či politická snaha o splnenie očakávaní ich akcionára - Deutsche Telekom.

Telekomunikační operátori sú presvedčení, že po druhýkrát vrátený návrh novely telekomunikačného zákona nebude mať v parlamente dostatočnú podporu.
Napriek podpore zo strany opozície má Asociácia telekomunikačných operátorov podľa jej predsedu Vladimíra Ondroviča informácie, podľa ktorých sa koaličná rada dohodla, že ju nepodporí. Ako Ondrovič uviedol pre HN, možným dôvodom je aj lobing Slovenských telekomunikácií či politická snaha o splnenie očakávaní ich akcionára - Deutsche Telekom. Liberalizačnú novelu, ktorú pre pripomienky najmä k preneseniu nákladov na odpočúvanie z operátorov na štát prezident vrátil, sú ochotní akceptovať aj po ich zapracovaní. Slovenské telekomunikácie podľa hovorcu Radoslava Bielku nedisponujú a nedisponovali informáciami z rokovania koaličnej rady, rovnako sa nezúčastňujú na debatách na túto tému.
Podľa Ondroviča by sa neprijatím novely narušilo aj spĺňanie záväzkov o liberalizácii telekomunikácií voči EÚ. Za ohrozený považuje aj predpokladaný termín účinnosti zákona o elektronických komunikáciách, ktorý by súčasný alebo novelizovaný telekomunikačný zákon mal nahradiť od začiatku budúceho roka. Nepodložený je podľa operátorov aj argument, podľa ktorého je prijatie novely na obdobie do účinnosti zákona o elektronických komunikáciách zbytočné. Dominantné postavenie telekomunikácií totiž podľa asociácie môže ešte v tomto období "odstaviť" konkurenciu. Občianske združenie Internet pre všetkých pri neprijatí novely zvažuje vyzvať užívateľov internetu, aby nevyužívali služby telekomunikácií. "Je to ich legitímne právo, aj keď s tým, samozrejme, nesúhlasíme," reagoval Bielka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:37