Dreamstime.com
StoryEditor

Podnikatelia v Česku strácajú záujem o euro. Proti prijatiu jednotnej meny sú traja z piatich

19.07.2017, 09:50
Podnikatelia v susednom štáte sú spokojní so súčasnou ekonomickou situáciou.

Dve tretiny českých živnostníkov a menších firiem sú spokojné s ekonomickou situáciou, čo je najpriaznivejší výsledok za posledné štyri roky. Napriek tomu z prieskumu ČSOB pre MF DNES vyplýva, že strácajú dôveru k projektu spoločnej európskej meny. Proti prijatiu eura sú takmer tri pätiny z nich.

Firmy odrážajú náladu verejnosti, hoci u podnikateľov to je trochu zarážajúce. Spoločná mena by im mohla radu vecí uľahčiť.

Výhody prídu neskôr

Podnikatelia ale majú napríklad obavy z "nákazy" zo zahraničia. "Keď bude v niektorej krajine problém, preleje sa aj do ostatných. Mali by sme si ako republika rozhodovať o všetkom sami, nie aby za nás rozhodovali len veľké krajiny," hovorí majiteľka AJ Audit Šumperk Alžbeta Jánětová.

"Prechod na euro predstavuje pre podnikateľov viacero zmien vrátane počiatočných výdavkov. Kým výhody z prijatia meny sa dostavia v dlhšom horizonte a nie sú tak ľahko vyčísliteľné, náklady si podnikatelia vedia predstaviť pomerne dobre," pridáva ďalší argument prezident Hospodárskej komory ČR Vladimír Dlouhý.

Prvá liga únie?

Kým exportérom by prijatie spoločnej meny mohlo pomôcť, najmenším podnikom by podľa Dlouhého prinieslo len čisté náklady.

To však neznamená, že by sa Česko malo diskusie o eure vzdať. Napríklad vo vyjednaní trvalej výnimky z prijatia eura vidí Dlouhý radu rizík. "Eurozóna musí preukázať, že prekonala nedávnu krízu a že je pripravená na rozšírenie o ďalšie krajiny. A na prijatie eura musí byť pripravená aj Česká republika," vyhlasuje Dlouhý s tým, že Česko by sa malo do diskusie o možnej novej konštrukcii Únie aj eurozóny aktívne zapojiť.

Stále viac sa totiž hovorí o dvojrýchlostnej Európe. Podnikateľov táto téma zaujíma len z časti. Iba tretina podnikateľov podľa prieskumu presne vie, o čo sa jedná. V tom, či by sa Česko malo pripojiť k tvrdému jadru Únie, ktoré sa má integrovať rýchlejšie, sú rozpoltení.

Odhodlaní podporovatelia 

"Mali by sme si povedať, či chceme byť súčasťou rozhodujúcej skupiny krajín v EÚ. Ak áno, potom nás euro neminie. Ak nie, prežijeme, ale je to o väčším riziku, "hovorí šéf Asociácie malých a stredných podnikov Karel Havlíček.

"V dobe rastu, ako je teraz, nás to trápiť nemusí, v čase stagnácie ale budeme ďaleko zraniteľnejší," myslí si Havlíček. Ak by Česko zostalo na periférii, mohlo by to ovplyvniť nielen podnikateľov, ale aj spotrebiteľov či turistov. "Nešlo by o ohrozenie, ale o vyvolanie väčšej neistoty. A tá znižuje komfort, "dodáva.

Tí podnikatelia, ktorí by naopak euro v Česku chceli, by tlačili na jeho zavedenie čo najrýchlejšie. Štyri pätiny fanúšikov eura by si želali jeho zavedenie do piatich rokov.

Administratívna záťaž 

Výhody prijatia eura sú jasné. "Nemuseli by sme riešiť konverziu ku korune. Moji obchodní partneri v zahraničí radšej niekedy uprednostnia nákup v krajinách platiacich eurom, hoci pre nich zákazka môže vyjsť aj drahšie," uvádza Václav Beránek, majiteľ firmy Solarmonitoring. Firma by podľa neho mohla mať o desatinu viac zákaziek.

"Všetko by sa zjednodušilo. Teraz musíme riešiť kurz a bývajú aj problémy s výmenou. Obchodný styk ako taký by sa veľmi zjednodušil, odpadla by náročná administratíva. Vlastne sa tým stále musíme zaoberať," hovorí Tomáš Hlava, šéf firmy Enixus, ktorá sa zaoberá prepravou a predajom dreva.

Veľké očakávania

Nech už to s eurom dopadne akokoľvek, je teraz isté, že české firmy zažívajú aj cez radu komplikácií veľmi priaznivé obdobie, čo odrážajú aj výsledky indexu očakávania. "Firmy majú plné zákazkové knihy a dlhodobo výhodné podmienky pre úverovanie a požičiavanie, vytvárajú živnú pôdu pre rozsiahle investície," upozorňuje výkonný riaditeľ firemného bankovníctva ČSOB Petr Manda.

Podnikatelia sa podľa neho dokážu dobre vyrovnať so stúpajúcimi mzdovými nárokmi aj nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Okrem iného o tom svedčí, že 23 percent oslovených podnikateľov chce rozšíriť rozsah svojho podnikania, zatiaľ čo ešte pred tromi mesiacmi malo podobné plány len 18 percent firiem.

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:27