Amazon
StoryEditor

Trnava je magnetom pre investorov

21.07.2017, 00:00
Najväčším problémom pre firmy regiónu je akútny nedostatok ľudí. Podnikatelia by uvítali duálne vzdelávanie.

O trnavskom regióne sa dá bezpochyby povedať, že je jednou z najlepších lokalít pre firmy na Slovensku. Vďaka strategickej polohe blízko k hlavnému mestu je v silnej podnikateľskej sieti pôsobiacej na celom západnom Slovensku. Zároveň je tento región aj veľkým dopravným uzlom, vďaka ktorému to firmy nemajú ďaleko do Rakúska, Maďarska, Poľska alebo Česka. „Trnavský kraj je druhý v počte investícii po Bratislavskom. Ekonomike regiónu dominuje jednoznačne priemysel. Podiel priemyslu na hrubom domácom produkte Trnavského kraja je najvyšší spomedzi všetkých regiónov Slovenska,“ konštatuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Krošňák.

O tom, že oblasť je mimoriadne zaujímavá, svedčí aj fakt, že si ho pre svoje logistické centrum zvolil aj americký Amazon, ktorý prevádzku začne už na jeseň, Samsung či francúzsky výrobca automobilov PSA, s ktorým do regiónu prišlo aj množstvo subdodávateľov.

Ľudí je nedostatok
Množstvo zahraničných investícií stlačilo mieru nezamestnanosti na jednu z najnižších na Slovensku. „V prvom polroku 2017 sme napočítali vyše 19 300 ponúk. Zohnať vhodných uchádzačov je v tomto kraji čoraz náročnejšie. Pred dvomi rokmi bol priemerný počet reakcií na jednu ponuku približne 27. V súčasnosti pritom na jednu ponuku v Trnavskom kraji zareaguje necelých 16 uchádzačov,“ vysvetľuje hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Galanta, Hlohovec, Piešťany a Trnava sú okresmi s najnižšou nezamestnanosťou na Slovensku, je dokonca nižšia ako v Bratislave. „Ani všetci registrovaní na úradoch práce v Trnavskom kraji by pritom nedokázali obsadiť všetky voľné nahlásené pracovné miesta v kraji. Na jedno voľné pracovné miesto tu pripadá len 0,8 nezamestnaného, v okrese Trnava dokonca iba 0,3,“ uvádza Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank, a dodáva, že nízka nezamestnanosť zároveň pozitívne vplýva na rast miezd.

Práve nedostatok ľudí spôsobuje podnikom najväčšie problémy, riešenia vidia aj prostredníctvom duálneho vzdelávania. „V pekárenskom biznise pociťujeme akútny nedostatok pracovníkov. Samozrejme, aktivita Amazonu i PSA nás i celý kraj postaví pred výzvy,“ uvádza konateľ spoločnosti Minit Slovakia Ladislav Ambrovics, ktorá sídli v regióne a v rámci rebríčka Hospodárskych novín Top 10 firiem regiónu sa medzi výrobnými firmami s obratom 10 až 50 miliónov eur umiestnila na piatom mieste.

Pracovná sila sa stáva pre podniky výraznou bariérou v rozvoji. „Tento problém sa skloňuje pravidelne a všade. V poľnohospodárstve, konkrétne v živočíšnej výrobe, je táto otázka existenčná,“ tvrdí Szilárd Major, konateľ spoločnosti Beuker pôsobiacej na našom, českom i maďarskom trhu, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním druhotných produktov rastlinných výrob, pre poľnohospodárske družstvá v podobe krmiva. Beuker v rebríčku HN obsadila prvú priečku v kategórii obchodných firiem s obratom 10 až 50 miliónov eur.

Nižšie platy i nájom
Výhodou pre podniky sú však nižšie náklady na mzdy a prenájom v porovnaní s hlavným mestom. V kraji došlo medziročne k nárastu miezd o 6,7 percenta, no i tak je priemerná hrubá mzda podstatne nižšia ako o štyridsať kilometrov ďalej na západ. „Priemerná mzda Bratislavčana v prvom kvartáli tohto roka predstavovala 1 163 eur, v prešovskom regióne to bolo len 673 eur. Trnavský región je v poradí tretím regiónom, kde je najvyššia priemerná hrubá mesačná mzda 826 eur,“ tvrdí analytička poštovej banky Lucia Dovalová.

Firmám preto vyhovuje aj kúpyschopnosť obyvateľstva. „Keďže obchodujeme s čerstvými potravinami, kúpyschopnosť obyvateľstva je dôležitým faktorom ich predaja,“ uvádza Vincent Oros, konateľ spoločnosti Virema Trade, ktorá sa zaoberá distribúciou mrazených výrobkov do obchodných sietí. Virema Trade sa ocitla na šiestom mieste v kategórii obchodné firmy s obratom 10 až 50 miliónov eur.

Ťahúňom je kvalitná infraštruktúra
Firmy, pre ktoré je logistika jednou z hlavných podmienok, je Trnavský kraj ideálnym pôsobiskom. Preto vedia infraštruktúru oceniť a vnímajú ju ako dôležitú súčasť podnikania, logistické náklady majú na ich činnosť zásadný vplyv. „Centrálne sklady našich odberateľov sa nachádzajú v regióne západného Slovenska, čo determinuje aj pôsobenie našej firmy,“ konštatuje Oros.

Infraštruktúra sa stále rozvíja, a podľa firiem k lepšiemu. Z hľadiska dopravy je na tom najhoršie juh regiónu. „Nevýhodou je slabá infraštruktúra v južnej časti kraja, ktorá sa však začína budovať v podobe cesty R7 po Holice, ktorá by sa mala napájať na obchvat Bratislavy, čo bude ďalší pozitívny impulz pre tento kraj,“ konštatuje finančný analytik spoločnosti Capital Markets Adam Trňan.

Zbytočné prekážky a záťaže
Firmám najviac prekáža vysoké odvodové zaťaženie, ktoré by podľa generálneho riaditeľa Slovenských liehovarov a likérok Dušana Haruštiaka pomohlo obstáť firmám aj na globálnom trhu. „Tiež je potrebné minimalizovať administratívne prekážky a záťaže, ktoré podnikateľom komplikujú život a zvyšujú náklady,“ uvádza Haruštiak, šéf sedmičky medzi výrobnými firmami s obratom 10 až 50 miliónov eur.

Szilárd Major zo spoločnosti Beuker oceňuje vstup Slovenska do Únie. Podľa neho by však firmám najviac pomohol lokálpatriotizmus. „Mali by sme uprednostňovať výrobcov a dodávateľov zo Slovenska. Marketing na Slovensku je v tomto smere neefektívny,“ konštatuje Szilárd.

Menej neplatičov
Firmy na druhej strane pociťujú v mnohých segmentoch aj zlepšenie podnikateľského prostredia zo strany štátu. Najväčším problémom bolo vždy neplatenie faktúr, ktoré sa podľa mnohých stalo národným športom. „Postupne dochádza k jeho ,vyčisťovaniu‘ najmä z hľadiska vierohodnosti a platobnej disciplíny obchodných subjektov na potravinárskom trhu,“ tvrdí Oros.

Existuje stále veľké množstvo obmedzení, ktoré našich výrobcov znevýhodňujú oproti konkurentom, zároveň sa však v posledných rokoch uskutočnilo množstvo zmien, ktoré zlepšili podnikateľské prostredie. „Za kľúčové považujem ozdravenie bankového sektora, reformu daňovej a colnej politiky či zvyšovanie digitalizácie verejnej správy,“ konštatuje Haruštiak.

O rebríčku Top 10 firiem regiónu
Zostavený je na základe objektívnych ukazovateľov z účtovných závierok. Ocenenie za daný región získavajú firmy v piatich kategóriách, a to obchodné a výrobné spoločnosti s tržbami od 2 do 10 miliónov eur a od 10 do 50 miliónov eur, i firmy z mikrosegmentu. O tom, ktoré firmy sú ocenené a ktoré sa ocitnú na shortliste, informujú HN. Rebríček sprevádzajú regionálne diskusné fóra Hospodárskych novín HNRegióny.

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:54