Reuters
StoryEditor

Bitcoin sa rozdelil. Štart jeho klonu je však pomalý

02.08.2017, 09:30
Autor:
ČTKČTK

Utorkovým rozdelením softvérového kódu kryptomeny Bitcoin vznikol nový klon nazvaný Bitcoin cash. Štart novej virtuálnej meny bol ale kvôli nedostatočnej podpore jej siete pomalý.

Odluku od pôvodného Bitcoin vedie malá skupina prevažne čínskych ťažiarov, teda programátorov prevádzkujúcich bitcoinovú sieť, ktorí nie sú spokojní s plánovaným zdokonalením technológie, ktorá má zvýšiť kapacitu spracovania transakcií. Uviedla to dnes agentúra Reuters.

Títo ťažiari spustili v utorok takzvané rozvetvenie, pri ktorom sa na dve verzie rozdelil základný blockchain, teda decentralizovaná databáza, ktorá sa používa u kryptomeny ako účtovná kniha. Tým vznikla nová digitálna mena. Rozdelenie vytvorilo nového konkurenta pôvodnému Bitcoinu, ktorý je najstaršou a najcennejšou digitálnou menou v obehu.

K novému blockchainu sa zatiaľ pripojil len malý zlomok takzvaných ťažiarov. Ťažba prvých nových Bitcoin cash trvala takmer šesť hodín. Na niektorých burzách sa nový Bitcoin cash podľa údajov bitinfocharts.com obchodoval za strednú cenu 146,37 dolára. Kurz Bitcoinu na platforme BitStamp bol 2729 USD a oproti pondelku klesol o 4,6 percenta.

Bitcoin cash má po rozdelení celú históriu blockchainu Bitcoin. Ľudia, ktorí vlastnili Bitcoin pred rozdelením, teraz majú prístup k rovnakej sume v nových Bitcoin cash zadarmo. Tie môžu prípadne zobchodovať za oficiálnu menu, teda zákonné platidlá ako je euro či dolár, alebo za iné digitálne meny.

Analytici zatiaľ nedávajú novej kryptomene Bitcoin cash príliš veľkú šancu na úspech. Generálny riaditeľ spoločnosti Dash Core Ryan Taylor sa domnieva, že životnosť Bitcoin cash môže byť len krátkodobá. Dash Core riadi vývoj digitálnej meny dash.

Rozštiepenie u digitálnych mien sa uskutočnilo aj v minulosti. Konkurenčná mena ethereum týmto procesom prešla vlani. Vznikla tak forma kryptomeny, ktorá je známa dnes.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom.

Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády a centrálnej banky. V tomto roku Bitcoin zatiaľ posilnil zhruba o 190 percent.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:29