Reuters
StoryEditor

V Číne vypuklo úverové šialenstvo, banky držia aj zlé pôžičky. "Nakaziť" sa môže celý svet

21.08.2017, 18:30
Číňania si po kríze zvykli viac sa zadlžovať. A ekonómovia varujú, že už to nemusí byť len čínsky, ale svetový problém.

Objem krátkodobých pôžičiek z roka na rok vyskočil o štyridsať percent. Čínske banky momentálne držia päť percent zlých úverov, ale podľa neoficiálnych zdrojov to môže byť až tretina pôžičiek.

Kedysi sporiví Číňania sa čím ďalej tým rýchlejšie učia žiť na dlh. Zatiaľ čo ešte pred finančnou krízou sa držali v úzadí, po nej sa obava z pôžičiek začala postupne vytrácať. Situácia sa teraz dostala do bodu, v ktorom hrozí, že objem úverov prerastie Číňanom cez hlavu.

Lepší život

Rýchle nafukovanie dlhu začalo práve v priebehu krízy, keď čínske politické špičky zachvátila panika, že nedostatočný dopyt zo zahraničia bude zaznamenávať spomalenie rastu. A tak sa prostredníctvom úverov začali vo veľkom pumpovať peniaze do ekonomiky.

To si, samozrejme, všimli bežní Číňania a povedali si, že ak si na svoju prevádzku alebo investície môžu požičiavať firmy, a to aj štátne, prečo by si na svoje investície nemohli brať úvery oni.

​Podľa správy Deutsche Bank sa v uplynulých troch až štyroch mesiacoch tempo zadlžovania domácností prudko zrýchlilo. „Ak sa zameriame len na spotrebiteľské pôžičky, tak Čína zažíva niečo, čo by sa dalo nazvať úverovým šialenstvom,“ uvádzajú analytici nemeckej finančnej inštitúcie.

Na rozdiel od minulosti tak celkový dlh nafukujú viac domácnosti než firmy. Objem krátkodobých spotrebiteľských pôžičiek z celkového objemu novo poskytnutých úverov dlhodobo klesá. Zatiaľ čo ešte pred desiatimi rokmi to boli dve tretiny, teraz je to len 45 percent.

Rušno je tiež okolo hypoték, pretože ceny nehnuteľností, hlavne v mestách, prudko stúpajú. Mnoho Číňanov na vlastné bývanie nemá prostriedky, pretože pomer ceny nehnuteľností a príjmu je vysoký. V krajine, kde ceny domov a bytov zatiaľ prakticky iba rástli, sa preto nafukuje realitná bublina. Bohatší Číňania kupujú nehnuteľnosti ako investície a čakajú, že ich ceny porastú do neba.

Nebezpečné preťaženie

Odborníci však varujú, že ak sa Čína príliš preťaží, problémy nepocítia iba domáci, ale ľudia po celom svete. Naposledy pred nárastom čínskeho zadlženia varoval Medzinárodný menový fond. „Medzinárodné skúsenosti naznačujú, že taký nárast úveru, ako teraz zaznamenáva Čína, je nebezpečný. Rastie riziko náhlych zmien, prípadne zreteľné spomalenie rastu,“ uvádza fond v správe z minulého týždňa.

Analytici fondu tvrdia, že čínske vládne špičky zatvárajú nad úrovňou dlhu oči, pretože by rady, bez ohľadu na to čo to bude stáť, splnili svoj záväzok zdvojnásobiť výkon ekonomiky medzi rokmi 2010 a 2020. „Úrady urobia všetko, čo môžu, aby dosiahli svoj cieľ,“ uvádza fond. A zároveň idú na doraz. Pokiaľ by prišla kríza, nebudú mať dostatok nástrojov, ako utlmiť jej následky.

Čiastočne si však problém v Pekingu uvedomujú. Čínske firmy napríklad brzdia svoje nákupy za hranicami. Počas prvých siedmich mesiacov tohto roku klesol objem čínskych zahraničných investícii vo svete na 57 miliárd dolárov, čo je o 44 percent menej než v tom istom období minulého roku.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:29