Reuters
StoryEditor

Zahraničné firmy v Číne majú strach z rastúceho vplyvu strany, tlačí sa do vedenia podnikov

24.08.2017, 13:45
Autor:
ČTKČTK

Najvyšší predstavitelia viac ako desiatky popredných európskych firiem v Číne sa koncom minulého mesiaca zišli v Pekingu, aby tu rokovali o svojich obavách z rastúceho vplyvu vládnucej komunistickej strany na miestne operácie zahraničných firiem. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na tri informované zdroje.

Snaha prezidenta Si Ťin-pchinga posilniť úlohu vládnucej komunistickej strany v spoločnosti sa už dotkla aj operácií zahraničných firiem v Číne. A predstaviteľom niektorých týchto podnikov sa nepáčia požiadavky, ktoré sú toho výsledkom.

Firmy v Číne, vrátane zahraničných, majú okrem iného zákonnú povinnosť zriadiť v podniku stranícku organizáciu. To samo o sebe šéfom firiem až takú starosť nerobí, pretože už dlhú dobu je medzi nimi toto pravidlo považované za skôr symbolický akt a nie nič znepokojujúce.

Firmy pod politickým tlakom

Niektoré spoločnosti sa však ocitli pod politickým tlakom, aby prehodnotili podmienky spoločných podnikov so štátom vlastnenými partnermi a umožnili vládnucej strane, aby mala konečné slovo pri rozhodovaní o chode podniku a investičných rozhodnutiach, povedal agentúre Reuters jeden z účastníkov rokovania.

Tento účastník spresnil, že jeho partner v spoločnom podniku na neho tlačí na zmenu dohody. Chce, aby zahŕňala, že vo vedení podniku bude poverený člen strany, do rozpočtu spoločnosti budú zahrnuté tiež režijné náklady straníckej organizácie a tá istá osoba bude plniť funkciu predsedu správnej rady a straníckeho tajomníka. Dodal, že spoločnosť tlaku na tieto zmeny odoláva, ale zmena zmluvy o spoločnom podnikaní je hlavnou obavou, pretože akonáhle sa títo ľudia stanú súčasťou vedenia, budú mať priame práva.

Čínsky Informačný úrad štátnej rady, ktorý je označovaný za úrad hovorcu vládnucej strany, agentúre Reuters povedal, že stranícke organizácie nezasahujú do bežnej prevádzky spoločných podnikov alebo firiem investovaných zo zahraničia. Avšak dodal, že firemné stranícke organizácie všeobecne vykonávajú aktivity, ktoré sa točia okolo riadenia prevádzky a môžu pomôcť firmám rýchlo pochopiť príslušné národné hlavné zásady a politiku, koordinovať všetky stranícke záujmy, riešiť vnútorné spory, rozvíjať talenty, riadiť firemnú kultúru a vytvoriť harmonické pracovné vzťahy.

Z 13 vedúcich pracovníkov z rôznych zahraničných spoločností, ktoré Reuters kontaktoval, ich osem vyjadrilo obavy z rastúcich požiadaviek vládnej strany alebo zaznamenali zvýšenú aktivitu straníckych skupín. Všetci však chceli zostať v anonymite kvôli citlivosti témy.

Prístup k technológiám

Reuters tiež kontaktoval 20 veľkých nadnárodných firiem a iba dve, Samsung Electronics a Nokia, potvrdili, že majú v Číne stranícke organizácie vo svojich podnikoch. Väčšina z nich neodpovedala. Iba nemecký chemický gigant Bayer potom priznal účasť na stretnutí organizovanom obchodnou komorou EÚ v Číne, odmietol však komentovať, čo bolo témou rokovania.

Veľké množstvo zahraničných firiem prevádzkujúcich spoločné podniky so štátnymi spoločnosťami si tiež sťažuje, že sú nútené umožniť čínskemu partnerovi prístup k ich technológiám inak stratia prístup na trh.

Jeden z regionálnych šéfov veľkej európskej firmy prevádzkujúcej spoločný podnik v južnej Číne uviedol, že koncom minulého roka umožnila jeho spoločnosť straníckej organizácii schádzať sa po pracovnej dobe v priestoroch podniku. Členovia organizácie tiež požadovali, aby dostali zaplatené nadčas, za dobu ktorú strávia na schôdzi, čo firma odmietla. Organizácia tiež chcela, aby firma prijala viac členov strany a dokonca sa pokúsila ovplyvniť investičné rozhodnutia.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:19