Pavel KrúpaPeter Mayer
StoryEditor

Finančník Krúpa splnil dlhodobý cieľ: za desiatky miliónov by mohol kúpiť banku

08.09.2017, 09:15
Autor:
ČTKČTK
Pavol Krúpa z Arca Capital vyjednáva o získaní 72-percentného podielu v rakúskej banke Wiener Privatbank.

Investičná skupina Arca Capital sa intenzívne zaujíma o väčšinový podiel v súkromnej rakúskej banke Wiener Privatbank. Informoval o tom dnes server Transakce, hodnota transakcie by mohla dosiahnuť stovky miliónov korún, teraz čaká na schválenie Rakúskou národnou bankou, povedal webu hlavný akcionár skupiny, slovenský finančník Pavol Krúpa.

"Podpísali sme zmluvu o budúcej zmluve a zložili sme predplatbu. Teraz dokladáme všetky potrebné dokumenty, ktoré po nás regulátor požaduje. Keď to povolí, môžeme kúpiť majoritu," uviedol Krúpa. Banku predávajú viedenskí realitní magnáti Günter Kerbler a Johann Kowary, ktorí dohromady držia 72-percentný podiel. Keď sa ho Arca Capital podarí získať, plánuje z viedenskej burzy odkúpiť aj zvyšných 28 percent akcií a Wiener Privatbank ovládnuť stopercentne, napísalo Euro.cz.

Noví zákazníci 

Člen predstavenstva Wiener Privatbank Eduard Berger záujem finančnej skupiny uvítal okrem iného preto, že banke pribudne naraz 25-tisíc zákazníkov. Myslel tým českých a slovenských klientov, ktorých obsluhuje obchodník s cennými papiermi Arca Brokerage House, jedna z časti skupiny Arca Capital.

Získať banku usilovala Arca Capital už dlhší čas. Nedávno založila nebankovú spoločnosť Silverside, ktorá na Slovensku poskytuje spotrebiteľské úvery a v Česku začne fungovať na jeseň.

Nájazdník Krúpa?

"Predpokladám, že ak banku rozbehneme, môžeme od českých a slovenských klientov mať v priebehu niekoľkých rokov od 30 do 50 miliárd korún," dodal finančník. Médiá Krupu niekedy označujú za 'nájazdníka', ktorý sa snaží využiť slabín firiem, ktoré sa ocitnú v problémoch.

Najznámejší je jeho výpad na GE Money kvôli podmienkam, za ktorých Američania získali časť Agrobanky, či na Zdeňka Bakalu v kauze OKD. Arca Capital v posledných rokoch rastie a podniká v nových odvetviach, nedávno napríklad rozšírila svoje portfólio v oblasti personálnych agentúr či vstúpila na trh zamestnaneckých benefitov.

01 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Nivách vyrastá nenápadný projekt. Ceny sa šplhajú na úrovne známych vežiakov 02 - Modified: 2023-12-19 16:18:04 - Feat.: - Title: Veľký biznis v srdci Bratislavy: Arca tam chcela mrakodrap, lukratívny pozemok teraz kúpil známy developer 03 - Modified: 2023-10-30 15:05:03 - Feat.: - Title: Bratislavský obchodný dom čelí konkurzu a po 15 rokoch mu hrozí zatvorenie, v jeho pozadí sú známi finančníci 04 - Modified: 2023-10-27 10:07:34 - Feat.: - Title: Mal tam stáť mrakodrap. Lukratívny pozemok v Bratislave má teraz nového záujemcu 05 - Modified: 2023-07-30 17:30:14 - Feat.: - Title: Namiesto mrakodrapu hrdzavý plot a cirkusanti. To sa však zmení, v Bratislave sa dražia lukratívne pozemky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:17