StoryEditor

Experimentoval s kódom. Vývojár omylom zo sveta vymazal 273 miliónov eur

08.11.2017, 23:00
Vývojár s prezývkou "devops199" omylom využil chybu, ktorá z neho urobila vlastníka vyše 273 miliónov eur v kryptomene Ethereum.

Privlastnil si tak peniaze mnohých ďalších užívateľov. Keď to zistil, v panike kód zmazal. Tým však chybu neopravil, naopak, prostriedky na zasiahnutých účtoch sú navždy stratené.

Svet kryptomien - medzi ktorými je najznámejší Bitcoin - je často veľmi neintuitívny. Pretože sa všetky transakcie zapisujú verejne do "účtovnej knihy" (tzv. ledger), možno celkom presne zistiť, na ktorej adrese je koľko peňazí, čo ale neznamená, že sa dá zistiť, komu tie peniaze patria.

Krach burzy Mt.Gox
Podobný prípad sa stal v roku 2014, kedy sa - údajne kvôli hackerom - stratilo vyše 351 miliónov eur v Bitcoinoch.

Pri mene Ethereum je situácia ešte trochu zložitejšia. Ethereum totiž umožňuje programovať špeciálne práva priamo do samotnej platformy (čo Bitcoin teoreticky tiež, ale je to zložitejšie) a užívatelia tak môžu napríklad vytvárať peňaženky, ktorými môže disponovať iba skupina užívateľov (tzv. multi-signature wallet).

Vývoj cien meny Ethereum

coinmarketcap.com

​Firma Parity prevádzkuje jednu z on-line platforiem, ktorá umožňuje užívateľom zjednodušenú prácu s menou Ethereum. V júli Parity opravila chybu, ktorá umožňovala porušiť túto zmluvu a manipulovať s obsahom "multi-sig" peňaženky bez súhlasu ostatných držiteľov. Firma kritickú chybu opravila, avšak zdá sa, že rýchlou ihlou šitá oprava nebola kompletná. Iná chyba totiž v systéme zostala.

Keď sa veci kazia, tak sa kazia...
Podľa vyjadrenia na blogu Parity práve túto chybu - zrejme náhodou - využil vývojár s prezývkou devops199. Nie je jasné, aké úpravy tento používateľ platformy robil. Každopádne v jednej chvíli (6. novembra 2017 popoludní) zistil, že sa zrazu stal vlastníkom všetkých multi-sig peňaženiek.

Tu stojí za to pripomenúť, že na trhu kryptomien sa už pár rokov točia ohromné ​​peniaze. Všetky Bitcoiny, ktoré sú teraz v obehu, majú hodnotu takmer 107 miliárd dolárov. Ethereum ako druhá najsilnejšia mena má celkovú hodnotu približne 24 miliárd dolárov.

Pozrite si rozhovor s Martinom Lindákom z nadácie F.A. Hayeka o tom, ako fungujú virtuálne meny

​Z týchto 28 miliárd dolárov naraz nešťastný devops199 disponoval skoro 273 miliónmi eur (zdroje sa líšia, avšak suma je medzi 117 a 273 miliónmi eur). Firma Parity odmieta špekulácie o celkovej sume.

V panike sa pokúsil vrátiť, čo zapríčinil, a svoj kód (knižnicu, z ktorej sa omylom stala peňaženka) zmazal. Situáciu tým však nevyriešil. Všetky multi-sig peňaženky, ktoré ovládol, naďalej vyžadujú jeho súhlas k manipulácii s akýmikoľvek prostriedkami na daných účtoch.

Pretože je ale knižnica zmazaná - a zápis o tomto zmazaní je napevno zapísaný v účtovnej knihe, ktorú všetci zdieľajú - nemajú majitelia týchto peňaženiek žiadny spôsob, ako sa k svojim prostriedkom dostať.

Chyba sa týka všetkých multi-sig peňaženiek vytvorených po 20. júli 2017 na platforme Parity. Dodajme, že firma Parity sumu spochybňuje a označuje peniaze nie za stratené, ale za "zmrazené".

Teoreticky by sa to dalo opraviť, ale...
Z povahy fungovania kryptomena vyplýva, že transakcia, ktorá je raz vykonaná a zapísaná do zdieľanej účtovné knihy, je nevratná. Keby tomu tak nebolo, mohol by niekto v podstate zaplatiť a potom si peniaze na účet pripísať späť, čo by znemožnilo akúkoľvek dôveru v realizovanej transakcie.

Pretože túto zdieľanú účtovnú knihu (tzv. Distributed ledger, v tomto prípade blockchain) nesmie kontrolovať žiadny jediný užívateľ, prebieha jej schvaľovanie nepretržitým virtuálnym hlasovaním. A práve to by umožnilo jediný spôsob, ako ľuďom stratené peniaze vrátiť.

Komunita užívateľov by sa musela zhodnúť na tom, že táto transakcia bola chybná a odmietnuť ju - aj všetky transakcie, ktoré prišli po nej. Došlo by tak k "pretočeniu času" do chvíle pred osudnou chybou.

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-28 16:06:20 - Feat.: - Title: Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia 05 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 14:20