BitcoinReuters
StoryEditor

Blíži sa katastrofa? Ľudia si už na Bitcoiny berú hypotéky, varuje v USA regulátor

14.12.2017, 10:21
Bitcoinové šialenstvo láka čoraz viac investorov, ktorí v ňom vidia rýchlu cestu ku zbohatnutiu.

Digitálna mena, ktorá zvýšila od začiatku roka svoju cenu približne 17-krát, už priťahuje aj bežných spotrebiteľov, ktorí sa ale môžu spáliť.

"Videli sme hypotéky, brané kvôli nákupu Bitcoinu. Ľudia si vyberajú kreditné karty a čerpajú úvery," popísal pre CNBC Joseph Borg, prezident North American Securities Administrators Association, organizácie, ktorá sa zameriava na ochranu investorov, a zároveň šéf akciovej komisie v Alabame.

Digitálna mena sa v stredu predávala za zhruba 17-tisíc dolárov a len za posledný mesiac pripísala približne 10 tisíc dolárov. Kurz Bitcoinu však pri ceste nahor zažíva aj prudké pády. Jeho cena je daná čisto ponukou a dopytom a nie je nijako regulovaná, investícia so sebou nesie veľké riziko.

"Nie je to niečo, kam by mal investovať človek s hypotékou a dvoma deťmi v škole," varoval Borg.

Vidina zárobku však varovania ekonómov a regulátorov zatiaľ prekonáva a počet investorov rastie. Burza Coinbase napríklad zaznamenala prírastok užívateľov o 300-tisíc počas jedného víkendu a jeho mobilná verzia sa dostala medzi najsťahovanejšie aplikácie pre iPhone.

Bývalý novinár Kyle Russell pre Business Insider popisuje prípady zo San Francisca, kde sa do Bitcoinu púšťajú aj mladí ľudia, ktorých ženie vidina rýchleho zbohatnutia, a investujú tak citeľnú časť svojich príjmov. Podľa Russella má mnoho z nich napríklad študentské dlhy a dúfajú, že by ich rýchle zbohatnutie mohlo vyriešiť.

Mnoho z nich pritom vraj ani netuší, ako Bitcoin vlastne funguje. Zároveň sú ich investície veľmi krátkodobé. "Stále viac sa obávam, aké myšlienkové procesy vedú ľudí k veľmi špekulatívnym investíciám vo svete kryptomenien," hovorí.

Mnoho analytikov sa však obáva, že rast dopytu po kryptomenách vytvára na trhoch nebezpečnú bublinu. "V určitý moment to musí klesnúť," vyhlásil Borg. Práve drobných investorov s hypotékou by však pád kurzu bolel najviac.

01 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 02 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert 03 - Modified: 2022-05-10 12:31:59 - Feat.: - Title: Bitcoin je pod 34-tisíc dolárov, od maxima v novembri už stratil polovicu hodnoty 04 - Modified: 2022-05-08 20:57:30 - Feat.: - Title: Možností platiť kryptom pribúda. Bitcoin prijímajú aj tam, kde by ste to nečakali 05 - Modified: 2022-04-25 11:44:07 - Feat.: - Title: Rastie dopad Bitcoinu na životné prostredie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:45