Jiří Benák, idnes.cz
StoryEditor

Na čom sa dalo za rok najlepšie zarobiť? Mezdi víťazov patrí aj česká koruna

28.12.2017, 11:10
Autor:
ČTKČTK
Ako najvýnosnejšie investície sa v roku 2017 ukázali tie najrizikovejšie. Virtuálne meny za 12 mesiacov narástli aj o tisícky percent.

Česká koruna sa v tomto roku zaradila medzi meny s najvyšším rastom. Najviac tento rok posilnila mena Mozambiku, ktorá si k doláru pripísala 21 percent. Druhé miesto patrí českej korune a poľskému zlotému s rastom o 18 percent.

Na opačnom konci skončil uzbecký som, ktorý sa prepadol o 60 percent. Vyplýva to z analýzy najlepších a najhorších aktív v tomto roku, ktorú vypracovala agentúra Bloomberg. Najlepšie sa darilo kryptomenám.

Dobre si tento rok viedli rizikovejšie aktíva. Okolnosti želali investíciám do akcií a dlhopisov krajín a firiem rozvíjajúcich sa krajín. Cenné papiere zvyčajne považované za najbezpečnejšie naopak zaostávali, čo bol napríklad prípad dlhopisov japonskej vlády.

Najviac pozornosti ale prilákali kryptomeny. Najznámejšia z nich, Bitcoin, posilnila o takmer 1500 percent. Menšie kryptomeny, ako je ethereum a litecoin, dokonca vzrástli o viac ako 6000 percent.

Z akcií tento rok najlepší výkon predviedla ukrajinská burza, ktorej hlavný index spevnil asi o 80 percent. Ukrajine pomohlo májové hodnotenie Medzinárodného menového fondu, ktorý uviedol, že vidí oživenie ekonomiky a sľubné základy pre ďalší rast.

Darilo sa aj ďalším rozvíjajúcim sa trhom, najmä vďaka nádeji na vyššiu návratnosť. Naopak dobrý nebol tento rok pre burzy v Katare a Pakistane. Katar mal problémy hlavne kvôli prerušeniu diplomatických stykov so Saudskou Arábiou, Spojenými arabskými emirátmi, Bahrajnom a Egyptom. Pakistan trápil hlavne odliv peňazí zahraničných investorov.

Bloomberg upozornil, že do hodnotenia nezahrnul burzu vo Venezuele, ktorá tento rok vykázala rast o viac ako 3860 percent, ale prevažne len kvôli vplyvu rapídneho prepadu domácej meny.

Vo svete dlhopisov si najlepšie viedli krajiny, ktoré ešte nedávno patrili medzi problematickejšie, napríklad Grécko alebo Argentína, ale aj Belize. Najväčší prepad zaznamenali dlhopisy Venezuely, klesli ale aj dlhopisy Japonska či Spojených štátov.

Z komodít zažilo tento rok žiarivý výkon paládium, ktorého cena sa zvýšila o viac ako 50 percent. Investori stavali hlavne na vyššie využitie tohto kovu v automobiloch, používa sa prevažne v katalyzátoroch. Rástli aj ceny medi a hliníka, a to vďaka lepšiemu výhľadu globálnej ekonomiky, čo znamená aj vyššie využitie priemyselných kovov.

Naopak cena cukru o štvrtinu klesla, hlavne kvôli obavám z globálneho prebytku. Cena zemného plynu sa znížila o viac ako 27 percent, pretože po dvoch teplých zimách sú zásoby plynu vysoko.

01 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 02 - Modified: 2022-05-10 13:58:20 - Feat.: - Title: Svetové akciové indexy klesli na nové tohtoročné minimá 03 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert 04 - Modified: 2022-05-10 12:31:59 - Feat.: - Title: Bitcoin je pod 34-tisíc dolárov, od maxima v novembri už stratil polovicu hodnoty 05 - Modified: 2022-04-25 11:44:07 - Feat.: - Title: Rastie dopad Bitcoinu na životné prostredie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:10