BitcoinReuters
StoryEditor

Bitcoin stráca nadvládu. Nezachránil ho ani raketový rast

28.12.2017, 15:18
Autor:
divdivTASRTASR
Južná Kórea zavádza sériu opatrení, ktorými chce schladiť trh s virtuálnou menou.

Bitcoin v tomto roku predviedol neuveriteľný rast. V jednom ohľade je na tom ale kryptomena horšie ako na začiatku roka. Podiel Bitcoinu na trhu s kryptomenami klesol od začiatku januára o viac než polovicu. Juhokórejská vláda oznámila, že sa pokúsi obmedziť špekulácie s Bitcoinom.

Tento rok je pre Bitcoin neuveriteľný. Okrem zhodnotenia o viac ako 1 500 percent od začiatku roka, vznikli aj dva termínované trhy s touto menou, ktoré pritiahli mnoho tradičných hráčov z Wall Street.

Z 90 percent prudko dole

Na začiatku roka ovládal Bitcoin takmer 90 percent trhu s kryptomenami. V marci sa táto hodnota prudko prepadla a znovu sa vrátila až v čase, keď Bitcoin začal dosahovať nové rekordy. Na začiatku decembra zastúpenie Bitcoinu na trhu opäť kleslo. V pondelok dosiahlo podľa webu Businessinsider 42 percent.

Je to podobný príbeh ako u Etherea. Tiež to nejaký čas vyzeralo, že by táto mena mohla predbehnúť Bitcoin a ukradnúť mu prvenstvo. Od júna do stredy sa ale podiel tejto kryptomeny na trhu znížil z 32 percent na takmer 13 percent.

V polovici decembra Bitcoin dosiahol svoj rekord a priblížil sa takmer k 20 tisícom dolárov. Pred Vianocami sa cena Bitcoinu prepadla o 40 percent. Hneď po Vianociach ale začali na vlnu kryptomien nastupovať ďalší ľudia a cena sa začala pomaly vracať späť. Počas stredy začala opäť klesať. Aktuálne kolíše okolo 14 tisíc dolárov.

"Najnovší pohyb ceny ukazuje, že Bitcoin je stále špekulatívnou investíciou. Je tu obrovské množstvo volatility," povedala agentúre Reuters analytička Kristina Hooperová zo spoločnosti Invesco v New Yorku.

Južná Kórea zakáže anonymné účty

Drastický rast Bitcoinu vyvolal obavy u regulátorov po celom svete. Americký regulátor finančného priemyslu FINRA minulý týždeň investorov varoval, aby boli opatrní pri investovaní do spoločností, ktoré sľubujú vysoké zárobky zviazané s rastom cien kryptomenien.

Schladiť trh s Bitcoinmi sa snaží aj juhokórejská vláda. Podľa CNN vo štvrtok ohlásila, že zavádza opatrenia, ktoré zmiernia špekulácie s touto kryptomenou. Medzi ne patrí napríklad zákaz otvorenia anonymných účtov s virtuálnou menou alebo nové zákony, ktoré dávajú orgánom právomoc ukončiť obchody s digitálnou menou.

Južná Kórea, ktorá je globálnym centrom obchodovania s Bitcoin, už v minulosti uviedla, že chce zdaniť zisky z obchodovania s virtuálnymi menami.

Vláda opakovane varovala, že tieto meny nie sú legálne a že ich ceny môžu drasticky kolísať a spôsobiť investorom veľké straty. Pred bublinou varuje aj mnoho skúsených investorov.

Opatrenia zamávali kurzom

Kurz najznámejšej kryptomeny počas štvrtka padol až na 13672,16 dolárov, čo znamená pokles o 11 percent v porovnaní so začiatkom dňa, uviedla stránka CoinDesk. Bitcoin neskôr zmazal časť strát a predával sa po 14233,60 dolárov.

Minulý piatok (22.12.) počas vysoko volatilného obchodovania kurz digitálnej meny padol až na 10.400 USD, pričom experti nevedeli nájsť bezprostrednú príčinu poklesu.

Dôvodom štvrtkového zníženia kurzu bolo oznámenie juhokórejskej vlády, že prijme nové prísnejšie pravidlá regulácie obchodovania s bitcoinom v krajine. Južná Kórea je veľkým centrom obchodovania s touto kryptomenou.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:57