StoryEditor

Otrasy vo svete kryptomien. Bitcoin zažil najväčší pokles za roky

16.01.2018, 10:59
Autor:
hašhašČTKČTK
Hodnota najznámejších virtuálnych mien dnes prudko klesla. Časť strát už zmazali.

Cena digitálnej meny Bitcoin dnes prudko klesla. Na burze Bitstamp strácal Bitcoin pred poludním 18 percent a pohyboval sa pod úrovňou 11 200 dolárov. Neskôr časť strát virtuálna mena zmazala.

Trhy sa obávajú regulácie obchodov po oznámení juhokórejského ministra financií, že krajina stále zvažuje zákaz obchodu s kryptomenami. Vysoké straty majú aj ďalšie kryptomeny.

Praská bublina
"Už dlho tvrdím, že kryptomeny sú bublina. Avšak na bubline je najťažšie povedať, kedy praskne. A zdá sa, že k tomu bodu sme už prišli," píše vo svojom blogu analytik TRIM Kapitál Ronald Ižip. Obáva sa, že do hry vstúpili "veľké ryby, ktoré sa rozhodli zbaviť svojej držby na rekordných cenách."

Opačný názor má analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Lindák. "Pokles krypto-trhov je v princípe bežnou vecou a v určitom časovom rámci sa to opakuje," tvrdí Lindák. 

Za poklesom vidí snahy o zákaz obchodovania s virtuálnymi menami Južnou Kóreou. "Myslím si, že ošiaľ nespľasne, väčšina investorov už vie ako sa krypto trhy správajú a nebude to mať väčší dopad, čo sa týka povedomia o Bitcoine a kryptomenách," dodáva.

Trh sa vyčistí

"Nikto nevie a nemôže vedieť, či ide o korekciu, alebo návrat smerom k nule. Peniaze definuje, že sú neustále v bubline, čiže nemajú rovnovážnu cenu danú fundamentami," hovorí o daní Juraj Karpiš.

"Veľkosť bubliny závisí od viery a množstva pozornosti ľudí. Aj keby bitcoin padol na 100 alebo 10 dolárov, stále by to bola bublina," vysvetľuje.

Prudká zmena ceny by poda Karpiša nemala nikoho prekvapiť, pretože veľký rast v roku 2017 prilákal pozornosť celého sveta. "Cena pomáha vzdelávať ľudí o slabinách finančného systému, no vidina bezprácnych ziskov pritiahla aj kopu budúcich obetí," tvrdí. Nemyslí si však, že korekcia by trh zabila. "Len ho vyčistí," dodáva.

Prudký pokles Bitcoinu v priebehu pár hodín

CoinMarketCap

Zákaz obchodu s kryptomenami
​Juhokórejský minister v médiách povedal, že vláda chystá sadu opatrení, ktoré by zabránili iracionálnemu šialenstvu pri investovaní do kryptomien. Južná Kórea je obľubou digitálnych mien preslávená, väčšina transakcií s Bitcionmi sa uskutočňuje práve tam.

V pondelok sa Bitcoin, teda najznámejšie kryptomena, obchodoval ešte asi za 14-tisíc dolárov, po prudkom poklese však časť strát skorigoval. Výrazné straty zaznamenali dnes aj ďalšie kryptomeny, napríklad ethereum stráca 23 percent a ripple 33 percent, uviedla agentúra Reuters.

Cena kryptomien výrazne kolíše. Bitcoin dosiahol zatiaľ najvyššiu hodnotu v polovici minulého decembra, keď sa jeho cena krátkodobo vyšplhala až k 20-tisíc dolárom. Odvtedy cena približne o 40 percent klesla.

Ako funguje svet kryptomien? V rozhovore pre HNtelevíziu tu vysvetľoval Jaroslav Ľupták, investičný manažér v Neulogy Ventures.

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 11:56:23 - Feat.: - Title: Výpredaj bitcoinu pokračuje. Trh s kryptomenami stratil stovky miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:15