StoryEditor

Čo znamená, keď Bitcoin prudko padne?

16.01.2018, 16:20
Autor:
hašhaš
Analytikov sme sa pýtali, kam sa môže prepadnúť cena Bitcoinu a čo pre virtuálne meny znamenajú prudké výkyvy.

Cena digitálnej meny Bitcoin dnes prudko klesla. Aj keď sa časť strát skorigovala, išlo o prepad, aký virtuálna mena nezaznamenala roky. Podľa analytika TRIM Kapitál Ronalda Ižipa takýto stav naznačuje, že sa blíži prasknutie bubliny, ktorá okolo virtuálnych mien vznikla.

Praská bublina?

"Už dlho tvrdím, že kryptomeny sú bublina. Avšak na bubline je najťažšie povedať, kedy praskne. A zdá sa, že k tomu bodu sme už prišli," píše vo svojom blogu Ronald Ižip.

Opačný názor má analytik Nadácie F. A. Hayeka Martin Lindák, ktorý dnešok nevníma ako niečo výnimočné. "Pokles krypto-trhov je v princípe bežnou vecou a v určitom časovom rámci sa to opakuje," tvrdí Lindák. 

Za poklesom vidí snahy o zákaz obchodovania s virtuálnymi menami Južnou Kóreou. "Myslím si, že ošiaľ nespľasne, väčšina investorov už vie, ako sa krypto-trhy správajú a nebude to mať väčší dopad, čo sa týka povedomia o Bitcoine a kryptomenách," dodáva.

Čo to môže spôsobiť

"Nikto nevie a nemôže vedieť, či ide o korekciu, alebo návrat smerom k nule. Peniaze definuje, že sú neustále v bubline, čiže nemajú rovnovážnu cenu danú fundamentami," hovorí o dianí Juraj Karpiš.

"Veľkosť bubliny závisí od viery a množstva pozornosti ľudí. Aj keby Bitcoin padol na 100 alebo 10 dolárov, stále by to bola bublina," vysvetľuje.

Prudká zmena ceny by podľa Karpiša nemala nikoho prekvapiť, pretože veľký rast v roku 2017 prilákal pozornosť celého sveta. "Cena pomáha vzdelávať ľudí o slabinách finančného systému, no vidina bezprácnych ziskov pritiahla aj kopu budúcich obetí," tvrdí. Nemyslí si však, že korekcia by trh zabila. "Len ho vyčistí," dodáva.

Cena ešte môže výrazne klesnúť

S tým, že je Bitcoin typickou bublinou, nesúhlasí Jaroslav Ľupták, Investment Manager v Neulogy Ventures. "Jeho teoretické využitie ako úložiska hodnoty predstavuje obrovský trhový potenciál. Jeho cena teda môže byť podložená v závislosti na predpokladoch investorov o pravdepodobnosti scenára, že sa takým úložiskom stane práve Bitcoin, pripadne jeden z jeho budúcich forkov," vysvetľuje svoj postoj.

Tvrdí však, že pri investovaní do virtuálnych mien je dôležité rátať s tým, že teoretická hodnota investície je nula. "V prípade Bitcoinu ide o sieť s históriou, teda je to overená sieť a zároveň s existujúcimi transakciami mimo búrz, teda reálnym využitím. Z tohto pohľadu vidím ako nepravdepodobné, že cena Bitcoinu sa dostane na nulu, môže však ešte výrazne klesnúť." 

Práve dnešný prepad však môže spôsobiť ďalšie nákupy. Ošiaľ okolo kryptomien totiž láka stále ďalších investorov. "Zároveň sa do vývoja týchto technológií investuje veľa prostriedkov, čo je dobré pre sektor ako taký. Na druhej strane množstvo investorov príde o svoje peniaze," hovorí Ľupták.

Varuje však, že "problém je, keď ceny nekorešpondujú ani s najoptimistickejšími scenármi vývoja." Vtedy môže podľa Ľuptáka investor iba dúfať, že sa nájde menej skúsený investor, ktorý bude ochotný nakupovať za ešte viac nadhodnotenú cenu.

Prudký pokles Bitcoinu v priebehu pár hodín

CoinMarketCap

Zákaz obchodu s kryptomenami
​Juhokórejský minister v médiách povedal, že vláda chystá sadu opatrení, ktoré by zabránili iracionálnemu šialenstvu pri investovaní do kryptomien. Južná Kórea je obľubou digitálnych mien preslávená, väčšina transakcií s Bitcionmi sa uskutočňuje práve tam.

V pondelok sa Bitcoin, teda najznámejšia kryptomena, obchodoval ešte asi za 14-tisíc dolárov, po prudkom poklese však časť strát skorigoval. Výrazné straty zaznamenali dnes aj ďalšie kryptomeny, napríklad virtuálna mena ethereum stratila 23 percent a ripple 33 percent, uviedla agentúra Reuters.

Cena kryptomien výrazne kolíše. Bitcoin dosiahol zatiaľ najvyššiu hodnotu v polovici minulého decembra, keď sa jeho cena krátkodobo vyšplhala až k 20-tisíc dolárom. Odvtedy cena približne o 40 percent klesla.

Ako funguje svet kryptomien? V rozhovore pre HNtelevíziu to vysvetľoval Jaroslav Ľupták, investičný manažér v Neulogy Ventures:

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:48