Minister financií Peter KažimírTASR/M: Baumann
StoryEditor

Zo sporiteľní odchádzajú vrecia peňazí, hovorí Kažimír

24.01.2018, 09:15
Prestrelka o novele zákona o stavebnom sporení má ďalšie pokračovanie.

Rezort financií ostro odmieta negatívne vyjadrenia stavebných sporiteľní. „Ja tomuto hlučnému kriku sporiteľní rozumiem, pretože majú obavu, že hostina sa končí,“ hovorí minister financií Peter Kažimír.

Podľa rezortu stavebné sporiteľne za 10 rokov vyplatili svojim akcionárom dividendy v sume 334 miliónov eur. Za toto obdobie prispel štát na stavebné sporenie 405 miliónov eur.

„Samozrejme, účtovne boli štátne prémie pripísané na účty stavebných sporiteľov,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová. Účty však podľa nej vedú stavebné sporiteľne a majú ich plne pod kontrolou. „Chápeme preto, že pripravované zmeny sa vedeniu sporiteľní nepáčia, pretože môžu ohroziť ich zisky do budúcnosti,“ dopĺňa Gogová.

Peniaze idú za hranice
Podľa Kažimíra sú to vrecia peňazí, ktoré zo sporiteľní odchádzajú, a nerobia to ako charitu. „Ony robia tvrdý biznis s vysokým ziskom, ktorý posielajú domov rakúskym a nemeckým akcionárom,“ tvrdí minister s tým, že rezort má právo pozrieť sa na to, či je tento nástroj efektívny, adresný a účelný.

Sporiteľne tiež tvrdia, že ich predstavitelia sa chceli so zástupcami rezortu stretnúť, avšak tam ich odmietli. Ministerstvo to popiera.

„Je to klamstvo. Naši zástupcovia sa s nimi stretli z vlastnej iniciatívy, a to hneď dvakrát,“ hovorí Gogová. Dodáva, že prvýkrát sa uskutočnilo stretnutie so stredným manažmentom všetkých sporiteľní, kde bola novela predstavená, a druhýkrát s najvyššími predstaviteľmi.

Sporiteľne môžu odísť
Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas hovorí o tom, že určitá forma regulácie stavebného sporenia zmysel má, ale je potrebné počúvať aj argumenty stavebných sporiteľní, lebo v konečnom dôsledku na to môžu doplatiť samotní sporitelia.

„Tieto firmy robia pozitívnu vec, lebo učia ľudí sporiť a netlačia na zadlženosť,“ tvrdí Ovčarik. Novela zákona však podľa neho významne zníži príťažlivosť stavebného sporenia pre klienta.

„Obmedzenie štátnej prémie pravdepodobne vyvolá tlak na sporiteľne, aby upravili podmienky pre klientov, ak budú chcieť, aby ich produkty boli atraktívne,“ vysvetľuje Ovčarik. Na druhej strane však upozorňuje, že hrozí aj ich odchod z trhu, ak podnikanie podľa nových podmienok zhodnotia ako málo ziskové.

Novela zákona je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní a stavebné sporiteľne, jednotlivé rezorty aj verejnosť ju môžu aktuálne pripomienkovať.

„O dodatkoch, ktoré k tomuto návrhu prichádzajú, budeme hovoriť a predložíme na vládu zrejme aj čiastočne pozmenený návrh, a potom je tu národná rada a parlament,“ objasňuje Kažimír s tým, že celý proces je len na začiatku.

01 - Modified: 2023-10-26 12:03:55 - Feat.: - Title: Anna Záborská vyzýva vládu Roberta Fica, aby stiahla novelu stavebného sporenia 02 - Modified: 2023-10-16 10:46:35 - Feat.: - Title: Rodinné stavebné sporenie je podľa rezortu financií neprimerane zvýhodnené, navrhuje ho zrušiť 03 - Modified: 2023-06-26 13:52:10 - Feat.: - Title: Aké budú dôchodky v ďalšom roku a čo sa mení v starobnom sporení? (prehľad) 04 - Modified: 2023-05-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Financovanie rekonštrukcie domu alebo bytu. Kedy využiť spotrebný úver a kedy americkú hypotéku? 05 - Modified: 2023-07-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Má ešte stavebné sporenie význam? Podľa odborníkov je stále výhodné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:49