Ďalšia firma bude časť miezd ľuďom vyplácať v bitcoinochReuters
StoryEditor

Prepad kryptomien spôsobila aj panika nováčikov. Litecoin má výhody oproti bitcoinu, tvrdí analytik

10.02.2018, 15:36
Autor:
TASRTASR
Úvodné poklesy kryptomien boli podľa neho spôsobené najmä zákazom obchodov s kryptomenami v Južnej Kórei.

Pokles kryptomien ovplyvnili najmä štátne regulácie v Južnej Kórei, Číne či Indii, ale aj odmietavé stanoviská niektorých politikov k bitcoinu. Ďalším dôvodom je aj panika neskúsených investorov na trhoch s kryptomenami. Poukazuje na to finančný analytik OVB Allfinanz Marián Búlik.

Úvodné poklesy kryptomien boli podľa neho spôsobené najmä zákazom obchodov s kryptomenami v Južnej Kórei, kde vláda zakázala používať anonymné bankové účty k transakciám v digitálnych menách, a tiež obmedzeniami v Číne. "Najtvrdší postoj však prijala vláda v Indii, ktorá odteraz nepovažuje kryptomeny za legálne platidlo," upozornil.

Vo vzduchu bolo cítiť krv, povedal analytik Juraj Karpiš v HNtelevízii o bitcoine:

​Dôvodom boli podľa Búlika aj vyhlásenia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o tom, že bitcoin je podľa nich rizikom pre finančnú stabilitu. Pokračujúci pokles mal za výsledok strach pred veľkou stratou. "Predovšetkým je to panika nováčikov, ktorí sa predtým nechali zlákať vidinou rýchleho zbohatnutia a teraz predávajú hoci aj so stratami, aby neprišli o všetko," vysvetlil Búlik.

Litecoin pritom stratil najmenej percent oproti známejším kryptomenám bitcoin či ethereum. "Litecoin má viacero výhod oproti bitcoinu – v obehu bude mať až 84 miliónov mincí, pričom bitcoin len 21 miliónov. Ďalšou výhodou je rýchlejšie generovanie blokov v blockchaine, čo pomáha zrýchliť transakcie, znížiť poplatky a zaručuje lepšiu využiteľnosť," vymenoval Búlik.

Podľa neho sú súčasné prepady kryptomien užitočné. "V praxi totiž bolo v poslednej dobe možné vidieť, že aj bežní ľudia zvažovali výber svojich úspor a plánovali jednorazovú kúpu niektorej z kryptomien bez ohľadu na extrémne vysoké riziko straty. Pády hlavných kryptomien ľuďom ukázali rizikovosť ich nákupu a mnoho z nich vyľakali tak, že o tejto investícii ďalej neuvažujú," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí? 05 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:11