BitcoinReuters
StoryEditor

Summit G20: Regulácia kryptomien sa odkladá, potrebujeme viac dát

21.03.2018, 14:53
Na konkrétnej regulácií sa zatiaľ predstavitelia nezhodli, o ďalšom vývoji chcú hovoriť na najbližšom summite v júli.

Na summite 20 najväčších ekonomík sveta sa mimo iného diskutovalo aj o kryptomenách. Ministri financií a guvernéri centrálnych bánk sa na konkrétnej regulácii nedohodli, ale zhodli sa na tom, že tento sektor treba aj naďalej monitorovať.

Členovia skupiny G20 spolu tvoria 90 percent svetového HDP, dve tretiny svetového obyvateľstva, 80 percent medzinárodného obchodu a 84 percent fosílnych palív pochádza práve od nich.

Predstavitelia G20 v záverečnom komuniké vyzdvihli význam technológie blockchain, ktorá môže zlepšiť kompletnosť a efektívnosť finančného sektora. Zároveň však avizovali, že kryptomeny vyvolávajú otázky, na ktoré budú musieť reagovať. V správe sa píše, že je potrebné zvýšiť ochranu spotrebiteľa, ako aj investora v tomto sektore. Ďalej považujú kryptomeny ako hrozbu pre integritu trhu, prostriedok na pranie špinavých peňazí, či nástroj na financovanie terorizmu.

Dohľad nad kryptomenami

Na kryptomeny by mala dohliadať medzivládna organizácia FATF (Financial Action Task Force), ktorá združuje 37 štátov. V súčasnosti sa zaoberá bojom proti praniu špinavých peňazí, či financovaniu terorizmu. 

Zástupca banky Bank of England Mark Carney, ktorý je zároveň predsedom Rady pre finančnú stabilitu skupiny G20, napísal v nedeľu, že "kryptomeny nepredstavujú v súčasnosti riziko pre celosvetovú finančnú stabilitu" s odvolaním sa na relatívnu veľkosť celkového trhového stropu.  

Carney dodal, že aj počas vrcholu trhovej kapitalizácie predstavovali kryptomeny necelé percento svetovej ekonomiky.    

V utorok po stretnutí ministrov financií krajín G20 v Buenos Aires, predseda Argentínskej centrálnej banky Frederico Sturzenegger povedal, že členské krajiny, ktoré sa zúčastnili, súhlasili s tým, že je potrebné ďalej sledovať kryptomeny a zbierať informácie. Je potrebné pozbierať viac informácií o kryptomenách pred možným zavedením regulácie na ďalšom summite.

Nezhoda medzi krajinami

Po summite G20 sa potvrdili predpovede, že dohoda lídrov G20 o špecifických globálnych pravidlách ohľadom kryptomien je vzhľadom na rozdiely v prístupe každej krajiny nízka. 

Brazílsky guvernér centrálnej banky Ilan Goldfajn povedal, že v jeho krajine žiadna regulácia kryptomien nebude. Na druhej strane Francúzsko, ktoré zaradilo tému kryptomien do agendy už podniká prvé kroky k regulácií kryptomien.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 05 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:31