FacebookReuters
StoryEditor

Všetci proti Facebooku. Akcie sociálnej siete rekordne padli

24.03.2018, 09:39
Autor:
ČTKČTK
Facebook kvôli škandálu s ochranou osobných údajov kritizuje Elon Musk aj Jim Carrey, veľké spoločnosti rušia na sociálnej sieti reklamu.

Akcie sociálnej siete Facebook tento týždeň klesli o 13 percent. Je to najhorší týždenný výkon od júla 2012, čo bolo zhruba dva mesiace po tom, čo firma vstúpila na burzu.

Dôvodom je škandál s neoprávneným použitím dát o používateľoch Facebooku firmou Cambridge Analytica, ktorý vyvolal obavy o ochranu súkromia a prinútil zákonodarcov na oboch stranách Atlantiku zaoberať sa tým, ako firma nakladá s osobnými informáciami užívateľov, uviedol web spravodajskej televízie CNBC.

Musk zmazal účty

Dočasnou pomyselnou bodkou celej aféry je blesková akcia Elona Muska, ktorý počas niekoľkých minút na podnet užívateľa Twitteri zmazal facebookové stránky nielen SpaceX, ale aj Tesly.

Musk v konverzácii s užívateľom Brianom Actonom sarkasticky na narážku "It 'time #deletefacebook" (Je čas zmazať vaše facebookové stránky), napísal What' s Facebook? (Čo je to Facebook?). Potom nemenej ironicky dodal, že vôbec netušil, že nejaká stránka SpaceX na Facebooku existuje.

Následne sľúbil, že ju skutočne odstráni. Keď ho aj ďalší užívatelia počas dlhej konverzácie povzbudzovali, že čakajú na akciu, ozval sa znova. Najprv zmazal stránky SpaceX, a akonáhle ho užívateľ @bryson vyzval, že Tesla musí z Facebooku tiež preč, šéf firmy už nezaváhal ani minútu.

Dodal, že stránky aj tak vyzerajú hlúpo. Každá zo stránok Muskových firiem pritom mala pred zmazaním viac ako 2,5 milióna sledujúcich.

Firmy rušia reklamy

Spoločnosti Commerzbank a Mozilla oznámili, že po škandále pozastavili reklamné kampane na Facebooku. "Bezpečnosť značiek a dát sú pre nás veľmi dôležité," povedal vo štvrtkovom rozhovore pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt šéf obchodnej stratégie spoločnosti Commerzbank Uwe Hellmann.

Mozilla na svojom blogu uviedla, že pozastaví reklamu do doby, než Facebook prijme opatrenia na posilnenie predvolených nastavení ochrany osobných údajov.

Aby toho nebolo málo, na škandál začínajú reagovať aj známe osobnosti. "Zbavujem sa svojich akcií spoločnosti Facebook a mažem svoj profil, pretože Facebook profitoval z ruského zásahu do našich volieb. A doteraz s tým nič neurobil," povedal na svojom Twitteri herec Jim Carrey.

Zároveň odporučil všetkým ostatným investorom, ktorí majú záujem o budúcnosť, aby urobili to isté. Ku Carreymu sa pridali aj herci Kumail Nanjiani a Tea Leoni alebo filmový režisér Adam Mckay.

01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:56