Reuters
StoryEditor

Chcete investovať? Toto je desať jednoduchých krokov, ktoré musíte spraviť na začiatku

03.04.2018, 19:45
Autor:
tbatba
Pred začiatkom investovania je potrebné myslieť na niekoľko dôležitých krokov.

Skôr, ako sa ľudia pustia do investovania, mali by si spraviť svoje povinné "domáce úlohy".

Prvým dôležitým krokom je pokrytie hlavných rizík, ktoré súvisia so zdravím, životom či majetkom, radia investiční poradcovia. ,,Orientoval by som sa na jednoduché poistenie, určite by som sa vyhol kapitálovému a investičnému životnému poisteniu,“ povedal Maroš Ďurik, generálny riaditeľ investičnej spoločnosti Across Private Investments.

Pred samotným investovaním by mali ľudia taktiež vyriešiť svoje základné potreby ako zabezpečenie príjmu či vytvorenie dostatočnej rezervy na horšie časy. ,,Potenciálny budúci investor by mal optimalizovať svoje dlhy. Teda splatiť všetky spotrebné dlhy, resp. dlhy na kreditkách a prekryť ich hypotékou, ak chce, resp. býva vo vlastnom,“ radí Ďurik. 

Samotný rezervný fond, ktorý by pokryl výdavky v horších časoch, by mal predstavovať tri až šesť násobok priemerných mesačných výdavkov. Potom by mal začať sporiť na svoj dôchodok, respektíve na budúcnosť svojich detí.  

Zadefinovanie cieľov pred investovaním

,,Keď po tomto všetkom nejaké úspory zvýšia, je dobré definovať ciele, prečo chceme investovať – či je to vytvorenie dlhodobej rezervy alebo vytvorenie alternatívneho príjmu a zároveň priradiť k týmto cieľom investičný horizont,“ poznamenal Ďurik.

Pri investovaní peňažných prostriedkov zohrávajú dôležitú úlohu investičný horizont a vnímanie rizika. Tie rozhodujú o tom, ako majú byť prostriedky investované. Okrem toho je pri investovaní zvážiť výnosnosť investície, riziko spojené s investíciou, volatilitu, likviditu a časovú náročnosť. 

Okrem toho je dôležitá diverzifikácia. V praxi to znamená, aby sa investor vo svojom portfóliu zameral na širokú škálu investícií. Z dlhodobého horizontu dosahujú lepší výnos akcie ako dlhopisy. 

Ak porovnáme zhodnotenie akcií a dlhopisov v dlhšom časovom horizonte (za posledných 30 rokov), tak na zdvojnásobenie hodnoty dlhopisov bolo potrebných čakať približne 24 rokov. Prostredníctvom akcií to trvalo o polovicu menej, píše sa v tlačovej správe spoločnosti Across Private Investments. 

Na čo treba myslieť pred začiatkom investovania: 

1. Pokryť si hlavné riziká súvisiace so zdravím, životom či majetkom a orientovať sa na jednoduché životné poistenie

2. Optimalizovať dlhy

3. Vytvoriť si rezervný fond na pokrytie neočakávaných výdavkov

4. Začať so sporením na dôchodok a budúcnosť detí

5. Definovať si ciele v investovaní (dlhodobá finančná rezerva, alternatívny príjem)

6. Naplánovať si investičný horizont

7. Nešpekulovať s menami

8. Pripraviť sa, v závislosti od typu investície, na volatilitu na finančných trhoch

9. Dať emócie bokom a nepodliehať panike na trhoch

10. Orientovať sa na investície, ktoré sú oslobodené od daní

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expertka 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-19 12:50:44 - Feat.: - Title: XTB ponúka vyššie úroky z neinvestovaných prostriedkov a uľahčuje začiatky v investovaní 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:29