BitcoinReuters
StoryEditor

Analýza vedcov: Rast Bitcoinu bol vlani z časti umelo vyvolaný

13.06.2018, 14:42
Autor:
ČTKČTK
Rad odborníkov už v tej dobe vyjadrilo obavy, že ceny digitálnych mien rástli prinajmenšom z časti vďaka aktivitám Bitfinexu, jednej z najväčších a najmenej regulovaných kryptomenovýchh búrz.

Polovicu rastu ceny Bitcoinu a ďalších digitálnych mien v minulom roku možno pripísať na vrub sústredenej cenovej manipulácii a nie dopytu investorov. K tomuto záveru dospel profesor Texaskej univerzity John Griffin a potvrdil tak podozrenie, o ktorom sa hovorilo už v dobe boomu na trhu kryptomien, uvádza správa denníka The New York Times (NYT).

Rad odborníkov už v tej dobe vyjadrilo obavy, že ceny digitálnych mien rástli prinajmenšom z časti vďaka aktivitám Bitfinexu, jednej z najväčších a najmenej regulovaných kryptomenovýchh búrz.

Profesor Griffin sledoval tok digitálnych žetónov, ktoré prichádzali a odchádzali z Bitfinexu a objavil niekoľko zreteľných modelov, ktoré naznačujú, že niekomu či niektorým ľuďom sa na burze podarilo dosiahnuť zvýšenie cien tých mien, ktoré na iných burzách oslabovali.

Dotyčný alebo dotyční k tomu využili sekundárnu kryptomenu Tether, ktorá bola vytvorená a predávaná vlastníkmi Bitfinexu na účel skupovania iných digitálnych mien, píše NYT. Predstavitelia burzy v minulosti manipulácie popierali a teraz na žiadosti denníka, aby sa k článku vyjadrili, nereagovali.

Autori materiálu nemajú e-maily ani dokumenty, ktoré by dokázali, že burza Bitfinex o manipulácii s cenami vedela alebo za ne bola zodpovedná. Vedci sa museli spoľahnúť na milióny záznamov o transakciách zachytených technológiou blockchain, čo je šifrovaná databáza transakcií s kryptomenami.

Zo sledovania toku Tether zistili, že cena Bitcoin stúpala v hodinách bezprostredne potom, čo Tether prúdil do niekoľkých ďalších búrz, predovšetkým tam, kde cena klesala.

Tieto toky sa na celkovom raste Bitcoinu podľa nich podieľali minimálne polovicou. Ešte rýchlejšie ako Bitcoin sa v spomínaných obdobiach zvyšovali vďaka nákupom za Tether ceny ďalších kryptomena ako Ether a Zcashe. Táto prax skončila, keď Bitfinex tento rok prestal nové Tether vydávať.

Odborníci, ktorých denník vyzval na posúdenie štúdie, sa zhodujú v tom, že pôsobí vierohodne, však úplné pochopenie štruktúr si vyžaduje ďalšie analýzy.

01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 03 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 04 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov 05 - Modified: 2024-03-15 20:35:07 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabovali na čele s technologickými podnikmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:40