Arca Capital
StoryEditor

Slovenskí finančníci nakúpili akcie Facebooku za desiatky miliónov. Už na tom zarábajú

10.08.2018, 13:09
Autor:
tbatbaČTKČTK
Firma k nákupu využila ich nedávny prepad na akciových trhoch v USA.

Česko-slovenská finančná skupina Arca Capital kúpila akcie americkej internetovej spoločnosti Facebook v hodnote 58 miliónov eur. Firma k nákupu využila ich nedávny prepad na akciových trhoch v USA. Informoval o tom dnes server E15.cz.

Akcie najväčšej sociálnej siete na svete koncom júla po zverejnení jej hospodárskych výsledkov a výhľadu klesli počas jedného dňa o 19 percent.

Trhová hodnota firmy sa tak znížila zhruba o 120 miliárd dolárov a Facebook sa súčasne stal prvým podnikom v histórii amerického akciového trhu, ktorého trhová hodnota sa v priebehu jedného dňa prepadla o viac ako 100 miliárd dolárov. 

Nakupovali počas prepadu trhu

"Nakúpili sme akcie Facebooku za 1,5 miliardy korún, keď došlo k prepadu na trhoch," povedal serveru spolumajiteľ skupiny Pavol Krúpa, ktorý verí v budúcnosť sociálnej siete. Podľa neho bol prepad akcií Facebooku prehnanou reakciou na známe skutočnosti a Arca Capital na investícii už teraz zarába v priemere okolo desiatich dolárov za akciu.

Podľa serveru investičná skupina nakupovala akcie Facebooku počas rekordného prepadu a aj pár dní po ňom.

Podľa prepočtov analytika Topforexu Petra Bukova 1,5 miliardy korún je približne 68,18 milióna dolárov (pri kurz USD/CZK 22) a to je 389,610 akcií firmy Facebook pri kurz 175 dolárov na akciu, ktorý bol po tomto prepade na burze. 

"Celkový počet akcií FB v obehu na obchodovanie je však až 2,39 miliardy a trhová kapitalizácia firmy je aktuálne 511 miliárd dolárov. Denný priemerný objem zobchodovaných akcií je 23,5 miliardy kusov. Čiže aj napriek veľkému číslu v korunách, ktoré je v miliardách, sa nejedná o zásadný podiel vo firme Facebook," dodáva Bukov. 

Tržby zaostali za očakávaniami

Tržby Facebooku sa v tohtoročnom druhom štvrťroku medziročne zvýšili o 42 percent na 13,23 miliardy dolárov. Zaostali tak za očakávaniami analytikov, ktorí ich odhadovali na 13,36 miliardy dolárov.

Tempo ich rastu navyše bolo najpomalší za takmer tri roky. Rast tržieb tiež zaostal za rastom nákladov. Podľa analytikov boli štvrťročné výsledky prvou známkou toho, že na firmu majú negatívny vplyv nové európske pravidlá pre ochranu osobných údajov a škandály okolo nakladanie s údajmi užívateľov. Štvrťročný zisk podniku vzrástol o 31 percent na 5,1 miliardy dolárov.

Rast akcií môžu ohroziť dve veci

Analytik Peter Bukov vidí ohrozenie rastu akcií v dvoch veciach. "Ak sa pozriete na mikrosituáciu, vidíte niekoľko negatívnych signálov ako ohlásené slabšie výsledky voči odhadom a navyše, zníženie výhľadu tržieb, ziskov a užívateľov na nasledujúce obdobia. Takýto znížený guidance do budúcna investori väčšinou vnímajú negatívne a akcie po takomto kroku vypredávajú," tvrdí Bukov.

Ako druhú možnú hrozbu vidí analytik v makro situácii. "Tento rok sa pravdepodobne zmení dlhopisová krivka na inverznú a investori by preto mohli začať redukovať svoje pozície v agresívnejších sektoroch, ako sú napr. technológie (čiže aj Facebook) a skôr inklinovať k defenzívnym sektorom, ako napr. zdravotíctvo, potravinárstvo a podobne," dodal Bukov.

Arca Capital pôsobí hlavne v strednej a východnej Európe

Arca Capital smeruje svoju činnosť na správu aktív, energetiku a hľadanie obchodných príležitostí. Skupina pôsobí hlavne v strednej a východnej Európe, zastúpenie má v Bratislave, Prahe, Londýne a v Kyjeve.

Majoritným vlastníkom bol predtým Krúpa. Od polovice minulého decembra má Krúpa spolu s Rastislavom Veličom a Petrom Krištofovičom rovnocenný podiel 30 percent. Zostávajúcu desatinu vlastní Henrich Kiš.

Pozrite si archívny rozhovor so spolumajiteľom spoločnosti Arca Capital Pavlom Krúpom:

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-06 10:04:34 - Feat.: - Title: Celosvetový výpadok Facebooku spôsobil chaos, paniku ale aj obrovské straty pre Metu. Meme stránky však mali raj
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:03