StoryEditor

Turecká kríza sa prelieva do Európy, sťahuje so sebou euro aj českú korunu

13.08.2018, 11:01
Autor:
redredČTKČTK
Turecká líra v noci na dnes zostúpila na nové rekordné minimum voči doláru, neskôr však časť strát zmazala.

Európske akcie aj euro zostávajú pod tlakom kvôli obavám z ekonomickej krízy v Turecku. Jednotná európska mena počas dnešného obchodovania zostúpila až na 1,1365 dolára, teda na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho júla. Na viac ako ročnom minime voči americkému doláru je aj kurz českej koruny.

Paneurópsky akciový index STOXX 600 krátko po začatí obchodovania strácal 0,4 percenta a nachádzal sa na trojtýždňovom minime. Za poklesom akciového trhu stoja predovšetkým banky. Európska centrálna banka (ECB) má podľa piatkovej správy denníka Financial Times obavy, že tureckí dlžníci v dôsledku prudkého poklesu kurzu domácej meny nebudú schopní splácať dlhy v cudzích menách.

Útočiská v období neistoty profitujú

Turecká líra v noci na dnes zostúpila na nové rekordné minimum voči doláru, neskôr však časť strát zmazala. Turecká centrálna banka v reakcii na pokles domácej meny sľúbila zabezpečenie dostatočnej likvidity bankového sektora a znížila požiadavky na kapitálové rezervy komerčných bánk.

"Teraz sa zdá byť isté, že prepad líry, ktorý začal v máji, uvrhne tureckú ekonomiku do recesie," uviedol analytik Andrew Kenningham zo spoločnosti Capital Economics. Upozornil však, že turecké hospodárstvo sa na svetovej ekonomike podieľa len zhruba jedným percentom.

Ekonomické problémy Turecka podporujú dopyt po menách považovaných za bezpečné útočisko v období neistoty, ako sú americký dolár a švajčiarsky frank. Euro dnes voči franku zostúpilo až na ročné minimum 1,1298 CHF, napísala agentúra Reuters.

Obeťou výpredaja tureckej líry je aj česká koruna

"Výpredaj turecké líry sťahuje meny rozvíjajúcich sa ekonomiky a tiež euro. Dolár naopak silnie. Obeťou odlivu kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov je aj (česká, pozn. red.) koruna, ktorá dnes ráno oslabila na svoje minimum voči doláru za posledný viac ako rok," uviedol Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm investičnej spoločnosti Cyrrus.

​Turecká líra už od začiatku tohto roka oslabila voči doláru o viac ako 40 percent, a to najmä kvôli zhoršujúcim sa vzťahom medzi Tureckom a Spojenými štátmi a pre obavy z tlaku tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na znižovanie úrokových sadzieb.

V piatok sa líra voči doláru prepadla až o 18 percent, čo malo negatívny dopad na svetové akciové trhy aj na kurz eura. K piatkovému poklesu líry prispelo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa zdvojnásobiť clo na dovoz tureckej ocele a hliníka.

01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:41